Kezdőlap / Utazás és szabadidő / Kirándulás / Kirándulás a Mecsek hegységben

Kirándulás a Mecsek hegységben

A Mecsek hegység turisztikai szempontból hazánk egyik legrégibb múltú területe. Számos természeti ritkaságot ,műemléket, történelmi emlékeket felidéző romot, kilátót stb. talál itt a kiránduló. Mintegy 40 jól kiépített turistaút hálózza be a hegységet, a tájékozódást pedig útjelzések könnyítik meg.
Természeti értékei miatt védetté nyilvánított terület: Pálkút- és Istenkútja- források körüli erdőrész- Alma-mellék ősbükköse-,Mély-völgy-Melegmányi-völgy források,mésztufa gátas területe. Igen szép turistacélpont az Égervölgy (források,innen is megközelíthetők )
Kényelmessé és kellemessé teszi a mecseki kirándulóéletet az a körülmény,hogy a hegységet át-meg átszövik a Pécsről kiinduló autóbuszvonalak,és szinte alig akad olyan turisztikai célpont, amelyet busszal is jól megközelíthető ne lenne.

A nyugat- mecseki tájak turisztikai központja Abaliget ,Orfű és környéke.

Abaliget Pécstől 20 km-re, a Mecsek hegység szívében e két község körzetében alakul ki az ország szép fekvésű üdülő- és kirándulóközpontja.
Klimatikus gyógytényezők,cseppkőbarlang,mesterséges tavak (közük a mintegy 2200n hosszú ún. „Pécsi-tó”) jól megközelíthető, közeli turistacélpontok stb. teszik változatossá, vonzóvá.
Abaliget hosszan elnyúló település, határa a Mecsek hegység északnyugati erdő födte lejtőire is felhúzódik.
Nevezetessége az Abaligeti-hegy (régebbi neve Bodó-hegy) lábainál 220 m tenderszínt feletti magasságban nyíló cseppkőbarlang.
Az Abaligeti-cseppkőbarlang és környéke természetvédelmi terület, 1957-ben a
Megyei Idegenforgalmi Hivatal vette kezelésbe,járhatóvá tette,utakat,hidakat,korlátokat építtetett,
az előteret parkosította,építészetileg kiképezte, villanyvilágítást vezetett be. Turisztikailag vonzóvá
teszi a közelben meglévő vendéglátó helyek,(eszpresszó, étterem,kemping,vendégházak), ezenkívül 1,4 hektár területen fürdésre alkalmas tavat találunk. Fürdésre,csónakázásra egyaránt használható.

Szorosan kapcsolódik Abaliget idegenforgalmi látnivalóihoz a közeli Orfű neve alatt ismerté vált üdülőterület. Az Orfű melletti vízből karsztforrás vizével többlépcsős mesterséges tórendszert alakítottak ki. Közülük első az ún. „Orfű-tó” (10 hektáros) ,majd a Mecsekrákos és a Tekeres községek között a 75 hektáros „Pécsi-tó”
A tavak fürdés,csónakázás,horgászás céljaira kiválóan alkalmasak.
Az Orfű-hegy északi oldalán,a völgy talpától mintegy 20 méter magasságban védett,időszakos forrás, az ún. Sárkány-kút. A meredek hegyoldal sziklájának réséből bizonytalan időközökben hirtelen tör fel a víz (a kiömlés kezdetekor percenként 1000 liter) ,amely hamarosan fogyni kezd,fokozatosan eltűnik.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lillafüred és a Barlangok

Ebben a cikkben a Lillafüredi Anna-barlangról és a Szeleta barlangról lesz szó. Elsőként következzen az …

Hozzászólás