Kezdőlap / Üzlet / Kockázatkezelés

Kockázatkezelés

A banki tevékenység komoly veszélyeket hordozhat magában és egy – egy kereskedelmi bank likviditásgondjai és bukása láncreakciót indíthat el a gazdaságban. Éppen ezért a banki kockázatok elemzése sokkal fontosabb szereppel bír, mint például egy vállalkozás működésében rejlő kockázatok.
Tekintsük most át a banki kockázatok különböző típusait.
A visszafizetés kockázata tulajdonképpen azt jelenti, hogy a majdani adósok vissza tudják – e fizetni a banknak a kihelyezett hitelösszegeket. Ennek eszköze az adósminősítés, mely a hiteligénylés után történik.
A likviditás azt jelenti, hogy a bank kellő mennyiségű anyagi eszközzel rendelkezik, hogy betétesei és hitelfelvevői igényeit bármikor ki tudja elégíteni. Amennyiben likviditási gondok adódnak, a bank mozgósíthatja értékpapír tartalékait, vagy a jegybankhoz fordulhat hitelért. Az viszont tény, hogyha egy kereskedelmi banknak kifizetési gondjai adódnak, könnyen elveszítheti betétesei bizalmát. Ezért is fontos a likviditási kockázat megfelelő kezelése.
Kamatkockázat alatt azt értjük, hogy bár a bank meghatározott kamatra kihelyez pénzösszegeket a hitelfelvevők részére, de előfordulhat, hogy az összegeket csak egy számára magasabb kamatteherrel bíró hitelből tudja majd finanszírozni.
A működési kockázat tulajdonképpen a bank működési költségei területén esetlegesen felmerülő anyagi problémákat takarja.
Az országkockázat a visszafizetési kockázatok egy típusa, mely azt fedi, hogy az országban olyan gazdasági helyzet alakul ki, melyben a kereskedelmi bankok nem tudnak, vagy nem akarnak eleget tenni a külföldi valutában fennálló fizetési kötelezettségeiknek.
Bár a csalás kockázata nem vehető a bankok normális működési körén belüli kockázatnak, mégis szót kell ejtenünk róla, hiszen a sikkasztás vagy a bankkártyák ellopása a csalás új irányait vetítették előre.
Mindezen kockázatok megelőzésére hatékony felügyeleti, belső ellenőrzési és testületi szintű felülvizsgálati rendszer alakult ki.

Leave a Reply