Kezdőlap / Művészet és kuktúra / Film / A Maszk (The Mask – 1994)

A Maszk (The Mask – 1994)

Stanley Ipskiss Edge City egyik bankjában dolgozik, ettől eltérően hihetetlenül szerencsétlen alak. Amibe belekezd nagy valószínűséggel elhibázza, próbál felkapaszkodni az életben, de nem igazán megy neki. Ezt bizonyítja az is, hogy Edge City egyik impozáns klubjából csak úgy kidobják, és kocsija is felmondja a szolgálatot. Egyik nap azonban rá mosolyog a szerencse. A város folyójában megtalál egy rejtélyes maszkot, ami egy csapásra megváltoztatja a szerencsétlen életét. Ipkisst a kíváncsisága hajtja, ezért hazaviszi a régi famaszkot, felhúzza és átváltozik egy zöldfejű, kopasz, vicces emberré. Innentől kezdve Stanley élete gyökeresen megváltozik, ugyanis a maszk teljesíti az ember legtitkosabb vágyait. Ezért Stanleyből egy komikus, afféle segítőkész ember lesz, aki megvédi a gyengéket, de előbb szórakozgat kicsit. A városban feltűnik Dorian, aki bandájával ki akarja rabolni a város bankját, ahol Ipkiss is dolgozik, de a maszk megelőzi őket. Stanley másnap szembesül azzal, hogy a rejtett kívánságaiból valóság lett. A férfi életébe betoppan egy gyönyörű nő Tina személyében, aki teljesen megbabonázza a férfit. Hamarosan Dorian is tudomást szerez Stanley rejtélyes maszkjáról, ezért mindent bevet annak érdekében, hogy megszerezhesse azt.
A 97 perces amerikai akcióvígjáték 23 millió dollárból készült, és 351 millió dollárt termelt összesen. Hatalmas sikere lett a filmnek, Jim Carrey-t alakításáért Golden Globe-díjra jelölték, a film pedig megkapta a legjobb vizuális effektusoknak járó Oscar-díját. Az alkotásnak készült egy második része, ami hatalmas nagy bukás lett, a Maszk 2 – A maszk fia bekerült az Internet Movie Database elnevezésű filmes weboldalon a 100 legrosszabb film közé.

Rendező: Charless Russell
Író: Michael Fallon, Mark Verheiden
Forgatókönyvíró: Mike Werb
Producer: Robert Engelman
Operatőr: John R. Leonetti
Díszlettervező: Ellen Totleben
Jelmeztervező: Ha Nguyen
Látványtervező: Craig Stearns
Zene: Randy Edelman
Vágó: Arthur Coburn

Szereplők és magyar hangok:
Jim Carrey (Stanley Ipkiss/A Maszk) (Rátóti Zoltán)
Peter Riegert (Mitch Kellaway hadnagy) (Márton András)
Peter Greene (Dorian Tyrell) (Szakácsi Sándor)
Cameron Diaz (Tina Carlyle) (Für Anikó)

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Shrek 4.

A monoton papás-mamásba és a cukormókus bébik nevelgetésébe belefásult Shrek kitartóan igyekszik betölteni a tökéletes …

Leave a Reply