Kezdőlap / Függőségek / Koffeinfüggőség

Koffeinfüggőség

A koffein – mely bizonyos növények leveleiben és magjában található – pozitív és negatív jellemzőit sokunk ismeri. Elsődlegesen mindig a hátrányok kerülnek elő a koffeinnel kapcsolatban, azt azonban ne felejtsük el, hogy kedvező tulajdonsági is vannak, segíti a fogyókúrát, fokozza az éberséget és javítja hangulatunkat.

Koffeinnel számos élelmiszerben találkozhatunk; benne van a kávéban, a kólában, az energiaitalokban, egyes gyógyszerekben és számos élelmiszerben adalékanyagként és/vagy ízesítőként. A koffein több órán át is jelen van szervezetünkben elfogyasztása után és ezzel okozva nekünk kellemes, vagy épen kellemtelen mellékhatásokat (fejfájás, szédülés, hányinger, alvászavarok, vízveszteség, stb.)

A nyugati társadalom egyik jellemző beidegződése az örökös kávéfogyasztás. Ez köszönhető a rohanó világnak is, mindenhol ott kell lenünk, rendszerint sokáig vagyunk fenn, mert hazavisszük a munkát, másnap pedig korán kell kelnünk, mert kezdődik újra a mókuskerék. Épen ezért senkit nem lehet hibáztatni, ha valaki úgy gondolja, hogy a kávéfogyasztás rituáléjával képes csak elkezdeni a napot. Ezzel nincs is baj, napi 100 mg körüli koffeinbevitelnek semmi negatív hatása nincs szervezetünkre. A probléma akkor kezdődik, amikor a koffeinfogyasztás már annyira eltúlzott, hogy nem tudunk leállni a kávézással és kialakul a koffeinfüggőség.

A függőség egyik egyértelmű jele a túlzott kávé- vagy egyéb formájú koffeinbevitel, senki nem tudja takargatni, hogy napjában hány bögre kávét, hogy hány doboz energiaitalt gurít le a torkán. Sokuk közülük egyszerűen nem hiszik el, hogy ha elhagynák a reggeli adagjukat, akkor is fel tudnának kelni, pedig így van. Ezeken kívül, ami fél-egy nap után szokott jelentkezni a függőség jeleként; fejfájás, levertség, rossz közérzet, kedvtelenség, émelygés, hányás, ingerlékenység, izomfájdalmak, merevség. Mindezek a hirtelen megvonás után jelentkeznek, így ha mindenképpen le akarunk szokni a koffeinről, akkor azt fokozatosan, lassan kell megtennünk.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kismamák netfüggősége

Az már nem számít újdonságnak, hogy az internet függőséget okoz. Azonban míg eddig ez a …

Hozzászólás