Köldökápolás

Az újszülött önálló élete a köldökzsinór átvágásával kezdődik. Azt a köldökcsatot, amit a szülész helyez rá a köldökzsinórra, egy nap múlva levesszük. A köldökcsonk magzati eredetű része elhal, mumifikálódik, néhány napos korban leválik, majd a visszamaradt sebfelszín behámosodik. A gyógyulási folyamatot a nedvesség késlelteti, ezért a köldököt óvni kell a víztől, szárazon kell kezelni.
A tisztaság, az alaposan megmosott kéz, a rövidre vágott köröm fontosságát mindig hangsúlyozzuk, de különösképpen vonatkozik ez a köldökápolásra. Az újszülött hasürege a köldök felől könnyen fertőződhet, súlyos, életveszélyes állapot fejlődhet ki.
A köldök ápolásához steril vágott gézt és ne vattát használjunk, mert a vatta szálai könnyen beleragadnak és beleszáradnak a köldökcsonkba. Ha váladékot észlelt 70%-os gyógyszertári alkohollal törölje le. A köldököt a begyógyulásig Reseptyl-urea vagy 1%-os hexaclorophen hintőporokkal szokták beszórni és steril gézlappal befedni. A köldökcsonkot meg kell emelni és a köldökgyűrűt szét kell óvatosan húzni, bőven beporozni ahhoz, hogy a váladékpangást megelőzzük.
Nedves, fertőzésre gyanús köldök kezelésében igen jó hatású a peroxidos oldattal való átpezsegtetés. A 3%-os oldat a gyógyszertárakban szerezhető be. A szer a bőrre maró hatású, ezért csak a köldökcsonkra szabad alkalmazni. Ha véletlenül a bőrre kerül, azonnal fel kell itatni.
Régebben a köldököt köldökfáslival tekerték körül. Használatát ma túlhaladottnak tekintjük. A köldöksérv ellen – mint ahogyan azt régebben gondolták – nem véd, de váladékpangást, fertőzést okozhat, naponta többször cserélje tisztára.
A köldökcsonk leesése után visszamaradó sebalap néha kötőszövetesen túlsarjad. Megítélése, ellátása szakemberre tartozik ugyanúgy, mint az, ha a köldök gyógyulása késik, hosszú ideig tartó váladékozás, sipoly észlelhető.
Ha a gyógyuló köldök környéke, a köldökgyűrű vörös és duzzadt, fertőzés jele lehet, azonnal meg kell mutatni orvosnak. A behámosodás után, különösen koraszülötteknél, gyakran alakul ki ujjbegynyire kifelé álló köldök. Nem mindegyik mögött tapintható köldöksérv, de ha észlelhető is, többnyire magától visszahúzódik később.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A babaruhák mosása

Miután valószínűleg rengeteg időt (és egy kisebb vagyont) fordítottál a kisbabád ruhatárának beszerzésére, érdemes nagyon …

Leave a Reply