Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Koleszterinszintet csökkentő étrend

Koleszterinszintet csökkentő étrend

A koleszterin a májban képződik. Hogy a koleszterin eljuthasson a test minden részébe, a szervezet zsírból és fehérjéből álló cseppeket állít elő, ezeket LDL-nek (kis sűrűségű lipoprotein) és HDL-nek (nagy sűrűségű lipoprotein) nevezik. A koleszterol szállításában az LDL játssza a fő szerepet. A májban felveszi a koleszterint, és elviszi a szervezet azon részeibe, melyeknek szükségük van rá.
Manapság a vér teljes koleszterinszintje mellett egyre nagyobb fontosságot tulajdonítanak a koleszterint szállító rendszereknek. A koleszterint a HDL molekulák viszik vissza a májba, a felesleget így „vonják ki a forgalomból„ igen hatékonyan. A másik irányba, a sejtek felé, az LDL molekulák szállítják a koleszterint, ahol az beépül. A bajok akkor kezdődnek, ha túl sok az LDL-koleszterin, és olyan helyeken rakódik le, ahol nem kellene. Az egyik ilyen terület a szívkoszorúér.
Koleszterinszintet csökkentő étrend
Bármi, ami a vérben növeli a HDL-t, és csökkenti az LDL-t, valószínűleg hatékonyan csökkenti a szívinfarktus kockázatát. A legfrissebb klinikai kísérletek szerint a fokhagyma, úgy tűnik, épp ilyen anyag. Egy nemrég megjelent tanulmány úgy találta, hogy egy bizonyos szagtalan, idős fokhagymakészítmény csökkenti a vér összkoleszterinszintjét, miközben növeli a HDL-ét és csökkenti az LDL-ét.
Úgy tűnik, a lecitinfogyasztás is hatásosan csökkenti a vér koleszterinmennyiségét. A lecitin egy természetes emulgeáló anyag (vagyis képes megfelelő körülményeket teremteni a zsírok és a vizes alapú folyadékok keveredéséhez – ezek általában nem illenek össze). Ez pedig azt jelenti, hogy a lecitin képes oldhatóvá és eltávolíthatóvá tenni a lerakódott koleszterint, azaz képes megakadályozni, esetleg visszafordítani az érelmeszesedést.
A vérkoleszterin-szintet csökkentő táplálékkiegészítők között szerepel még a nikotinsav és a C-vitamin. Ez utóbbi bizonyára azért, mert a koleszterin C-vitamin jelenlétében alakul át epesavas sóvá. A hatékony epesavtermelés azt jelenti, hagy alig van a szervezetben felesleges koleszterin, mely lerakódhatna és gondot okozhatna.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pikkelysömör

Jelentése: páncélképződés; a határok felfegyverzése; „karakterpáncél” félelem a sérüléstől: „a kemény külső lágy belsőt takar” …

Hozzászólás