Kólika

A csecsemők néhány hónapos korukig gyakran szenvednek kólikában. A tünetek hirtelen lépnek fel, rendszerint délután, vagy kora este. A baba hosszasan és kitartóan sír, felhúzza a lábát, mintha fájna valamije, hasa duzzadt, feszes. A tünetek több óra alatt, gyakran szellentés, vagy székletürítés után múlnak el.
A kólika lehetséges okai között emlegetik például az egyéni hajlamot, a levegőnyelést, a táplálékhiányt, vagy éppen a túletetést, az ételallergiát, de a szülői stresszt is. A zavaró tünetek ellenére ez az állapot teljesen veszélytelen: a gyermek fejlődése normális, megfelelően gyarapodik. A kólika diagnózisát az orvosnak kell kimondania, miután kizárta az egyéb, sírós hangulatot okozó gyermekkori betegségeket.
Angliai adatok szerint a kólika és az étkezés bizonyos esetekben összefügghet egymással ugyanis egyes kólikás babák ételérzékenységben is szenvednek. Néha talán a szoptató anya által fogyasztott tejtermékek (különösen a tehéntej és a sajt) váltja ki a kólikát. Más szakértők inkább a mama által fogyasztott alkoholt, koffeint, kólát, illetve különböző gyümölcsöket és fűszeres ételeket okolják, de a gyanúsított élelmiszerek listája nem egységes és nem áll szilárd alapokon.
A kólikás baba tüneteit enyhíteni lehet a szoptatási helyzet megválasztásával. Az evés közben lenyelt levegőt a baba könnyebben felböfögi, ha nem fekvő, hanem többé-kevésbé függőleges helyzetben szopik. Ha üvegből táplálkozik a csecsemő, akkor javasolt kisebb lyukú cumit használni, mert így kevesebb levegőt nyel le a baba étkezés közben. Megoldás lehet a kólikában szenvedő babának, ha gyakrabban kap enni, de egyszerre kevesebb mennyiségű tejet/tápszert.
Evés és szellentés után a baba inkább a jobb oldalán feküdjön, s ne a balon, hogy a gyomorban maradt levegő ne kerüljön a belekbe, ahol kiválthatja a tüneteket. Kólika idején a babára nyugtatólag hat, ha függőleges helyzetben tartjuk, átfektetjük a térdünkön, vagy a hasa alá meleg vizes palackot helyezünk, mialatt gyengéden simogatjuk, dörzsöljük a hátát.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyerek fegyelmezése

Egyéves kor alatt ritkán szorul a kisgyerek fegyelmezésre. Az ilyen korú kisbabának még nem lehet …

Leave a Reply