Petunia

Az egyik legelterjedtebb dísznövényünk burgonyafélék családjába tartozik. A petúnia Dél-Amerikából származik. A növényt Brazíliában nevezték el Petúniának. A nemzetséghez 14 faj tartozik. Levelei ép szélűek, tojásdad alakúak. Alacsony lágy szárú növények, tölcsér alakú virágokkal, melyek egyesével jelennek meg a hajtások végén.
A „petunia hibrida” magyar neve is petúnia. A XIX. század elején Európába kerülő két Petúnia faj keresztezésével állították elő, mely tulajdonképpen gyűjtőnév. E két eredeti faj ma már alig lelhető fel tiszta kultúrában. A kerti petúnia lágy szárú, molyhos növény, felálló vagy elfekvő virágszárral. Virágai fehér, rózsaszín, piros, kék és lila színűek, vagy tarkák. Létezik illatos fajtája is. A petúniák következőképpen csoportosíthatók:
Kisvirágú petúniák
Nagyvirágú, sima sziromlevelűek: 50 cm magasak, telt virágúak, 12 cm virágátmérővel.
Nagyvirágú fodros szélű: Balkonládába és cserépbe ültethetők. 35-50 cm magasak, virágai hullámosak, bemetszettek.
Csüngő petúniák
A petúniákat magvetéssel szaporítjuk. Csak a különlegesen telt fajtákat szaporítjuk dugványozással. Magját márciusban langyos ágyba vetjük. Földje 30% komposzt, 40% melegágyi föld, 20% tőzeg és 10% homok keverékéből álljon. Egyszer áttűzdeljük. Április végén fokozatosan a külső levegőhöz szoktatjuk és május 15 – e után ültetjük végleges helyére, virágágyakba vagy 8 cm-es cserepekbe. A magas fajtákat kis karókhoz kötözzük. A különösen szép telt fajtákat augusztusban dugványozzuk. A meggyökeresedett dugványokat cserépbe ültetjük és kb. 15-18 C°- os helyiségben átteleltetjük. Ezekről tavasszal szedjük a dugványokat és május-júniusra virágzó cserepes növényeket nevelünk. A petúniák napos helyet, és sok öntözést igényelnek.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A díszfű felhasználási területei

A kertben A díszfű idegen a kertben, ha nem a neki megfelelő helyre telepítjük vagy …

Leave a Reply