Kezdőlap / Otthon és család / Kertészkedés / Tátika, vagy oroszlánszáj

Tátika, vagy oroszlánszáj

Antirrhinum
A Tátogatók családjába tartozik. Neve görög eredetű. A Földközi-tenger vidékéről származik. Lágyszárúak vagy félcserjék. Levelei lándzsa alakúak. Illatos virágai kétajkúak, felső és alsó ajakból állnak; virágzata fürtös.
A virág torkában mézösvény van, s a hosszúkás virág alján összegyűlő nektárt csak azok a hosszú szívókájú rovarok tudják kiszívni, melyek elég erősek ahhoz, hogy a szorosan egymásba fekvő két ajkat szétfeszítsék.
Ilyenek pl. a poszméhek.
A nemzetséghez 32 faj tartozik.
Antirrhinum május:. Magyar neve oroszlánszáj vagy tátika. A középkor elején terjedt el, s állítólag Kis-Ázsiából került hozzánk. Hazájában évelő. Nálunk az enyhe teleket átvészeli és a második évben is virágzik. Hazánkban már régóta sok változatát termesztik, ezek nagy része Németországból került hozzánk. Magassága 20-80 cm. Levelei szórt állásúak. A virágok hossza 4-6 cm.
Az oroszlánszáj virág színekben igen változatos. Fehértől a sötét bordóig a legkülönfélébb színárnyalatokat megtalálhatjuk. A tarka virágú fajták¬nál értékesebbek az egyszínűek.
Június második felétől október végéig virágzik. Megkülönböztetünk magas, félmagas és törpe fajtákat.
Magas fajták: 70-80 cm-es hajtásait vágott virágtermelésre, és vegyes virágágyak beültetésére használjuk.
Félmagas fajták: a hajtások hossza 50 cm. Felhasználjuk vegyes virágágyak beültetésére és vágott virágként.
Törpe fajták: magasságuk 20 cm. Alacsony virágágyak beültetésére, szegélyezésére alkalmasak. Felhasználhatók cserepes virágként is.
A tátikát magról szaporíthatjuk márciusban, üveg alatt. Ha üvegház áll rendelkezésre, akkor magját már februárban elvethetjük. Az utóbbi időpont azért kedvezőbb, mert erőteljesebb növényeket tudunk május elején kiültetni, s így a virághozam is nagyobb lesz. A magasabb fajtákat 25 cm-re, az alacsonyakat 15 cm-re ültetjük. Növényünk gondos talaj előkészítést kíván, az istálló – és műtrágyákat meghálálja. Ápolási munkái az öntözés és gyomirtás.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Füves terület a ház körül

Aki füvesítésre szánja el magát annak fel kell készülnie ahhoz, hogy egy szép és tartós …

Hozzászólás