Kezdőlap / Építőipar / Könnyűszerkezetes ház technológiák

Könnyűszerkezetes ház technológiák

Ha már kiválasztottuk, hogy milyen házat szeretnék, akkor a technológiát is ki kell választani, amivel megépítjük otthonunkat.
Magyarországon a kész házak vásárlói két csoportra különültek el. A kisebb pénzű réteg főleg az olcsóságot látja a technológiában, ezért ők általában a helyszínen szerelt technológiát választják. A tehetősebbek a kényelmes és gyors, ennél fogva drágább megoldást, a paneles technológiát választják.
A könnyűszerkezetes lakóépületek szerkezeti megoldását 3 fő irányra tagolhatjuk: 1 amikor a besorolás alapja a falszerkezet – és részben a födémszerkezet – kialakítása. Azonban az egyes szerkezeti kialakítások néha keverednek egymással, így kevert megoldások is kialakulhatnak.
Az első az úgy nevezett „tömör fa” egység, amikek fő általános jellemzője, hogy a fal legfontosabb feladatait – statikai váz, hőszigetelés, hangszigetelés, felületképzés – a tömör faanyag biztosítja. A táblásított fal is tömör faanyagból készül, de üzemi körülmények közt előre gyártott és teljes falmagasságú elemekből áll. Réteges felépítésű, az egyes rétegek egymáshoz rögzítésének módja alapján lehet dűbeles, szegezett vagy ragasztott.
2. A „vázas rendszer” jellemzője, hogy a statikai váz tulajdonképpen független a falszerkezet tényleges (kitöltő) anyagától, ami a hőszigetelést és az egyéb más funkciót lát el. A statikai teherviselésben a kitöltő anyag nem vesz részt.
A „keretszerkezetes rendszer” a leginkább elterjedt építési technológiák összefoglaló neve. Ide tartoznak a helyszínen épített könnyűszerkezetes házak is, amelyeket szerkezeti megoldások szerint – az Egyesült Államokban járatos név szerint – a “balloon frame” (épületmagasságú falváz elemek) és a “platform frame” (emeletmagasságú falváz elemek) irányokra tagolódik.
A paneles rendszerek üzemben előre gyártottak, az elemeket a helyszínen szerelik össze. Az ezzel a technológiával épült lakóházakat nevezzük kész háznak. A cellás technológia oly mértékű üzemi előkészítést jelent, hogy már egyes lakóegységek, helyiségek egyben kerülnek az építkezés helyszínére. Ez a megoldás főleg az Egyesült Államokban és Japánban szokásos.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért új házat építsek?

Azok a fiatalok, akik családalapítás előtt állnak, azaz szeretnék összekötni az életüket, elgondolkodnak, hogy vajon …

Hozzászólás