Kezdőlap / Otthon és család / Konyhatündérek jóbarátja: A mosogatógép

Konyhatündérek jóbarátja: A mosogatógép

Míg néhány évvel ezelőtt még csak a tehetősebb családok engedhették meg maguknak azt, hogy mosogatógépet vásároljanak, addigra napjainkban már nagyon elterjedt a gép használata a háztartásokban. Eleinte ellenezték az emberek a mosogatógépet, mert úgy gondolták, hogy rengeteg vizet, és áramot fogyaszt a masina, de mára bebizonyosodott, hogy mindez tévhit.
De vajon kinek köszönhetjük? Egy amerikai hölgy, Josephine Cochran találta fel a háziasszonyok ma már szinte nélkülözhetetlen automatikus konyhai készülékét. Josephine érdekes módon nem a mosogatás folyamatát szerette volna megkönnyíteni, hanem az edénytörések számát gondolta mérsékelni a gép feltalálásával. A jómódú hölgy gyakran tartott otthonában különleges vacsora partikat, mely összejöveteleken az ételeket drágábbnál drágább porcelán tányérokon szolgálták fel. Josephine inasai mosogatás közben el-eltörtek drága porcelánkészleteiből gyönyörű, egyedi darabokat, ezért egy mérnök segítségével megtervezte a mosogatógépet.1893-ban a chicagói világkiállításon mutatták be az újdonságot, mely a második ipari forradalom egyik csodamasinája lett. A gépet 1896-ban szabadalmaztatta Josephine, bár ezek még nagyon kezdetleges készülékek voltak: forró szappanos vízzel mosogatták el a tányérokat, poharakat, majd a program lejárta után a háziasszonyoknak még törölgetniük kellett. A kezdeti tisztítótabletták sok foszfátot tartalmaztak, mely ugyan megakadályozza a vízkőképződést, de emellett rendkívül környezetkárosító. 2004-ben egy laboratórium dolgozta ki a Trilon M metil-glicin diecetsavat, mely megoldást jelentett a problémára. A Trilon M szintén hatásos a vízkő ellen, és a környezetet nem károsítja.
A legmodernebb mosogatógép egy mosási ciklushoz 10 liter vizet, és kevesebb, mint1 kWh áramot fogyaszt el. Szakemberek is azon az állásponton vannak, mely szerint érdemes beruházni, és mosogatógépet vásárolni, biztosak lehetünk abban, hogy hamar megtérül az ára.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A sokoldalú kávézacc

Minden háztartásban, ahol rendszeres kávéfogyasztók a családtagok, sok kávézacc kerül a szemétbe. Pedig háztartási szerként …

Leave a Reply