Kezdőlap / Görögország turisztikai látnivalók / Korfu, a legzöldebb sziget

Korfu, a legzöldebb sziget

Korfu egész Görögország legzöldebb foltja, természeti szépségeivel, idilli tájaival, sűrű erdővel borított lejtőivel, csodálatos öbleivel méltán bűvöli el a turistákat. Az évszázados velencei uralom hatásaként mindenütt olaszos hangulat keríti hatalmába az odaérkezőket.
Területe 593 négyzetkilométer, lakosainak száma 90 ezer körül van. A sarló alakú sziget hossza 63 km, szélessége az északi részen 28 km, a legkeskenyebb déli részen mindössze 7 km. A keleti partszakaszon idilli öblöket, kis kikötőket találunk, míg a nyugati oldalon meredek, sziklás partok vannak.
Fővárosa Korfu, mely 37 ezer lakosával a keleti part közepe táján helyezkedik el. A belváros keskeny homlokzatú, többszintes, elegáns házaival Dél-Olaszország városaira emlékeztet, girbe-gurba utcácskái, sikátorai Velencét idézik. De találhatók itt franciás, Párizst idéző épületek, angol stílusú középületek és nem utolsó sorban görögös házak. Ez a sokszínűség adja a városka sajátos báját.
A szigetet sűrű olajfaerdők borítják, melyeket a velenceiek telepítettek. Ezek a fák 5-700 évig ellátják tulajdonosaikat olajbogyóval illetve a belőle sajtolt olívaolajjal.
Kirándulásokat tehetünk a keleti parton végighaladva a kis üdülőhelyekre, de örökké emlékezetes marad számunkra, ha ellátogatunk a sziget belsejében megbúvó, magasan fekvő, érintetlen falvakba. Köztük és a túlzsúfolt, nyáron gyakran kibírhatatlanul zajos tengerparti nyaralófaluk között kiáltó az ellentét.
Aki Korfun nyaral, nem mulaszthatja el megnézni Akhilleiont, a hatalmas palotát, melyet 1890-91-ben Erzsébet királyné építtetett. Végignézve a kastély termeit, a kiállított tárgyakat, ruhákat, egy kicsit átjárhat minket Erzsébet itt töltött nyarainak hangulata.
A látnivalók mellett ne feledkezzünk meg a kulináris élvezetekről sem. A görög konyha kedveli az erősen fűszerezett, zsíros ételeket, előszeretettel fogyasztanak ürü- és bárányhúst, de mindenütt rendelhetünk sertésből vagy szárnyasból készült fogásokat is. Főként olívaolajjal főznek. A specialitások közül mindenképpen kóstoljuk meg a muszakát (rakott burgonya padlizsánnal, hússal, mindez besamel mártással leöntve), a szuvlakit (nyárson sült hús, ízletesen fűszerezve), az olajban sütött tintahalat és a görög salátát (vegyes zöldsaláta juh- vagy kecskesajttal és olajbogyóval). Édességeik közül a baklava (mandulával, mézzel töltött rétestészta) a legismertebb. Finom boraik vannak, két jellegzetes röviditaluk az ánizspálinka vagy ouzo, valamint a Metaxa konyak.
Felhőtlen, kék égbolt, emberi léptékű, komfortos kis strandok, sziklás öblök, szebbnél-szebb látnivalók, közvetlen és igen kedves vendéglátók, ínyenc ételeket kínáló vendéglők, ezt kínálja Korfu a turistáknak.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Tenger parti üdülés a 9 szigeten

A turisták igen kedvelik a szigeteket , jelen esetben az Égei szigeteket , amelyet főként …

Hozzászólás