Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Kötőhártya-gyulladás

Kötőhártya-gyulladás

Kötőhártya-gyulladás a conjunctiva, azaz a szemgolyók és a szemhéj belsejét borító hártya gyulladása. Vírus- és baktériumfertőzés egyaránt okozhatja. Idegen¬testtől, esetleg vegyszertől származó sérülés, sőt allergiás reakció következménye is lehet. A szem kivörösödik, könnyezik, fáj, esetleg erősen viszket, és bántja az erős fény. Egyik vagy mindkét szemre kiterjedhet és erősen fertőz.

Súlyosnak tekinthető-e?
A kötőhártya-gyulladás általában nem súlyos betegség, de minden esetben orvosi kezelést igényel.

Mi a teendő?
Vizsgáljuk meg, van-e a szemben idegentest, pl. szempilla, porszem. Próbáljuk eltávolítani. Mielőtt még orvossal beszélnénk, mossuk ki kamillás vattával a gyermek ép és gyulladásos szemét. Használjunk mindkét szemhez tiszta vattacsomót. A műveletet a belső szemzugnál kezdjük. Adhatunk a gyerekre átmenetileg napszemüveget, hogy az erős fény ne bántsa a gyulladt szemet.
Figyelmeztessük a gyereket, hogy 4 tartsa tisztán a kezét és ne dörzsölgesse a szemét. Különben továbbterjedhet a fertőzés.

Mikor forduljunk orvoshoz?
Ha kötőhártya-gyulladásra gyanakszunk, kérjük ki mielőbb az orvos véleményét.

Tünetek
• Könnyező, vörös szem: fájdalomérzet vagy viszketés.
• A beteget zavarja az erős fény.
• Gennyes váladék, amitől alvás után összeragadnak a szempillák.

Hogyan segítsünk?
• Hívjuk fel a gyermek figyelmét, hogy kezével terjesztheti a fertőzést. Tartsa tisztán a kezét, használjon külön törülközőt és mosdókesztyűt.
• Ha a gyermeknek szénanáthája van, szedje az orvos által felírt gyógyszert a szénanátha szempontjából legveszélyesebb hónapokban (általában tavasszal és ősszel).

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Bárányhimlő

A bárányhimlő fertőző vírusos betegség. A fertőzésen a gyermekek nagy része átesik. A bárányhimlő vírusa …

Leave a Reply