Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Középfülgyulladás

Középfülgyulladás

A középfülgyulladás nem más, mint a középfül fertőzése. A fertőzés következtében folyadék képződik a középfülben, ami fülfájást, átmeneti süketséget okoz. Kisgyerekeknél gyakori e megbetegedés. Egyebek között azért, mert a torkot a füllel összekötő cső, az Eustach-kürt, viszonylag rövid és tág, és a gyerekek sok időt töltenek fekvő helyzetben. Ez annyit jelent, hogy az orrot vagy torkot elárasztó baktérium- vagy vírustömegnek csupán rövid utat kell megtennie, míg a középfülbe jut. A fertőzés akkor is bekövetkezhet, ha megnagyobbodott orrmandula zárja el az Eustach-kürthöz vezető utat. Ha ti füljárat eltömődik, a nyálka nem tud felszívódni, ragadós, enyvszerű lesz, s vezetéses halláscsökkenés következik be.

Súlyosnak tekinthető-e?
A középfülgyulladás fájdalmas és súlyos betegség. Kezelés hiányában végleges halláscsökkenést okozhat.

Mi a teendő?
Mérjük meg a gyerek lázát. Erős fülfájásnál jól beburkolt és a fülre helyezett meleg vizes tömlő, esetleg melegített só csökkentheti a fájdalmat. A fülfájás enyhítésére adjunk enyhe fájdalomcsillapítót. Figyeljük, szivárog-e váladék a fülből.

Mikor forduljunk orvoshoz?
Ha középfülfertőzésre gyanakszunk, orvoshoz kell fordulni. Halláscsökkenés észlelésekor is keressük fel mielőbb az orvost.

Mit várhatunk az orvostól?
• Az orvos megtükrözi a gyerek fülét, és minden bizonnyal antibiotikumot rendel a fertőzésre. Ha az Eustach¬
kürt is gyulladt, olyan gyógyszert ír elő, ami csökkenti a duzzanatot, úgyhogy a folyadék akadálytalanul leszivároghat a torokba.
• Gyakori középfülgyulladás esetén az orrmandula műtéti eltávolítását javasolja.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Körömgomba

A körömgomba nem csupán esztétikai probléma, időskorban az emberek 50%-a fertőzött lehet. Azért ilyen magas …

Hozzászólás