Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Kukorica allergia

Kukorica allergia

A kukorica allergia gyakran rejtve marad, mert a különféle készételekben nagyon nagy mennyiségben van jelen. Mindenféle étel tartalmazhat kukoricaszirupot, kukoricakeményítőt, kukoricapelyhet,kukoricából származó alkoholt. Vannak olyan érzékeny emberek, akikben márpedig a kukorica allergiás reakciót vált ki. Ez az allergia egyénenként különbözően nyilvánul meg: van, aki csak nagyobb mennyiségtől lesz rosszul, másnak viszont elég, ha megérzi a kukorica szagát.
A kukorica allergia ritka, ám annál veszélyesebb lehet. Nemcsak magára a kukoricaszemre lehet allergiás valaki, de akármire, ami kukoricafehérjét tartalmaz. Többnyire emésztőrendszeri problémákat okoz.
A kukorica allergia mind gyermekeknél, mind felnőtteknél előfordul. Az immunrendszer magára a kukorica fehérjére reagál. A legáltalánosabb allergiás reakciók közé tartozik a migrénes fejfájás, hányinger vagy hányás, puffadás és gázképződés, láz, bőrviszketés, a száj és a nyelv bedagadása. Allergiás asztma is kialakulhat, valamint hasmenés, húgyúti és ízületi gyulladások. A hangulatingadozás is a kukorica allergia egyik tünete lehet.
Nagyon érzékeny embereknél és igen ritkán anafilaxiás sokkot is kiválthat. Ez az állapot igen veszélyes lehet több szervrendszerre is. Mivel olyan sok mindenhol megtalálható a kukorica valamilyen feldolgozott formában, nehéz elkerülni. Kellemetlen hatásai antihisztamin tartalmú készítmények segítségével csökkenthetőek. Ha a kukorica allergia tüneteit észleljük magunkon, érdemes orvos tanácsát kérnünk.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás