Kezdőlap / Pénzügy / Adó / Külön adók

Külön adók

Napjainkban egyre többet hallani a különadókról. Mint például hitelintézetek különadója, energiaellátók különadója, de a legnagyobb vitát a magánszemélyek különadója váltotta ki.
Ez a rövid cikk abban segít, hogy ne csak a könyvelők legyenek tisztában, hogy milyen különadók és meddig vannak érvényben.
Az ágazati különadókat a 2010. évi XCIV. törvény szabályozza. A bolti kereskedelmi,- távközlési tevékenységet folytató szolgáltatókat valamint az energiaellátókat terheli. A bolti kiskereskedelmi és távközlési tevékenységet folytatók 500 millió ft.-ig adómentesek. Az 500 millió ft.-ot meghaladó nettó árbevételük után sávosan progresszív adófizetési kötelezettségük keletkezik. Az energiaellátók esetében annyi a különbség hogy esetükben az adó nem sávosan progresszív.
Az ágazati különadókat elméletileg 2013. január 1-ig vetették ki, mivel a gazdasági válság egyik megoldását keresték benne, de hogy gyakorlatilag meddig fog maradni az még kérdéses.

Az energiaellátókat ágazati különadó és e mellett jövedelemadó is terheli, ez az úgynevezett Robin Hood adó. (2008. évi LXVII. Törvény) Az energiaellátóknak a nyereségük után 8 %-os adót kell fizetniük.

Korábban érvényben volt a 4 %-os különadó mely a magánszemélyeket és a vállalkozásokat egyaránt terhelte. ( 2006: LIX. Tv.) Ez 2010. január 1-ével szűnt meg.

A havi pénztáradót az Alkotmánybíróság semmisítette meg.
A hitelintézeti járadék jelenleg is él. A hitelintézetek e mellett különadót is kötelesek fizetni. (2006: LIX. Tv. ) Ezzel kapcsolatban komoly veszélyt jelenthet az, hogy a bankok áthárítják-e az ügyfeleikre a rájuk rótt terhek egy részét vagy akár egészét.

A magánszemélyek 98 %-os különadóját a végkielégítésekre vetették ki. Az általános határ 3,5 millió ft., az állami vezetők esetében 2 millió ft. Az első variáció szerint 5 évre visszamenőleges hatállyal vetették volna ki, de ezt az Alkotmánybíróság megsemmisítette.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Adókedvezmény, ami sokaknak jár, de kevesen tudnak róla

Nagyon sokan nem tájékozódnak eléggé az adóbevallás elkészítése előtt. A könyvelő, vagy a munkáltató pedig …

Hozzászólás