Kezdőlap / Terhesség / Különleges gondozást igénylő terhesség

Különleges gondozást igénylő terhesség

A terhesség alatt előfordulhatnak olyan körülmények,amelyek miatt az orvos úgy ítéli meg,nagyobb a komplikáció veszélye,és a terhes anya alaposabb megfigyelése szükséges.Ennek oka lehet.

VÉRSZEGÉNYSÉG(anémia)
Sok nő kicsit vérszegény,mielőtt a terhesség bekövetkezne,ezt általában vashiány okozza.Fontos ezt rendbe hozni,hogy a szervezet a terhesség fokozott terhelését és a szülés vérveszteségét jól viselje.
Igyekezzünk megelőzni a problémát,elsősorban változatos étkezéssel,sok vasban gazdag étellel (spenót,vörös húsok).A terhesség alatt ne fogyasszunk májat és májkészítményeket.Ha a vérvizsgálat vérszegénységre utal,az orvos vasat ír elő kiegészítésként.Az orvosok egy része minden terhes anyának felírja a vastablettát.Közvetlenül étkezés után,sok folyadékkal vegyük be,mert izgatja a gyomrot,székrekedést,hasmenést,hányingert okoz.

CUKORBETEGSÉG
A cukorbetegséget gondosan kell kezelni a terhesség alatt.Nagyon fontos a vércukorszint folyamatos megfigyelése.Ha mindez megtörténik,minden lehetőség adott,hogy a terhesség jól fejlődjön.
Elengedhetetlen a vércukorszint állandó szinten tartása,ezért az orvos változtathat az inzulinbeállításon a terhesség idejére,a betegnek pedig fokozottan kell vigyáznia a diétára.A terhesgondozóba is gyakrabban kell járnia.Vannak akiknél a terhesség alatt alakul ki a betegség enyhe formája,de ez majdnem mindig elmúlik röviddel a szülés után.

MÉHNYAKELÉGTELENSÉG
Normális terhességnél a méhnyak zárva marad a szülés kezdetéig.Akinél gyakran fordul elő vetélés a harmadik hónap után,az azért lehet,mert a méhnyak gyenge,és kinyílik a magzat nyomására.
Az orvos kis műtétet javasolhat,amelynek során összevarrják a méhszájat a terhesség elején.A varratokat a terhesség végén vagy a vajúdás kezdetén eltávolítják.

TOXAEMIA
A terhesség utolsó szakaszának egyik leggyakoribb problémája.Figyelmeztető jelek:magas vérnyomás,140/90 felett,hirtelen jelentős súlygyarapodás,láb- és kézdagadás,fehérje a vizeletben.Ha ezek közül a tünetek közül valamelyik megjelenik,az orvos nagyon gondos megfigyelés alá vonja a terhes anyát.Ha a vérnyomás kezelés hiányában tovább emelkedik,az eclampsia (eszméletvesztéssel járó görcs) rendkívül veszélyes állapotához vezethet.
Nincs hatékony mód a praeeclampsia megelőzésére.A vérnyomás csökkentésére gyógyszert írnak fel.Fekvő pihenésre nincs szükség.Ha a tünetek súlyosak,a beteget kórházba küldik akkor is,ha közérzete egyébként jó.Szükség esetén megindítják a szülést.

RH-NEGATÍV ANYA

Az első vérvizsgálatkor megnézik,hogy a terhes nő Rh-pozitív vagy Rh-negatív.Az emberek kb.15%-a Rh-negatív,ez akkor jelent problémát,ha Rh-negatív anya Rh-pozitív magzatot hord.Vércsoportjaik összeférhetetlenek.Bár az első gyermeket ez nem károsítja,a későbbi terhességeknél lehetnek problémák.
Ha az első gyermek Rh-pozitív és az anya Rh-negatív,a szülés után anti-D-nek nevezett ellenanyagot adnak be.Ez szinte mindig megelőzi a nehézségeket a következő terhességeknél.

IDŐRE SZÜLETETT KIS SÚLYÚ ÚJSZÜLÖTTEK
Azt a magzatot,amelyik nem fejlődik megfelelően a méhben és születésekor kicsi,időre született kis súlyú gyermeknek nevezzük.Ez lehet azért,mert a terhes anya dohányzik,vagy rosszul táplálkozik,vagy a méhlepény nem működik megfelelően.
Ha a vizsgálatok azt mutatják,hogy a magzat kicsi,az anyát fokozott orvosi megfigyelésben részesítik,hogy ellenőrizzék a magzat egészségét és a méhlepény vérellátását.Ha a magzat növekedése megáll vagy az állapota nem kielégítő,korábban megindítják a szülést,vagy császármetszést végeznek.

IKREK
A terhesség és a vajúdás normálisan zajlik,de a szülésnek két kitolási szakasza van.A szülés sokszor idő előtt indul meg.Gyakoribbak a terhesség alatti komplikációk,mint pl. vérszegénység,toxaemia és a magzat rendellenes fekvése a méhben.A terhesség leggyakoribb szövődményei főleg az utolsó néhány hónapban súlyosabbak.
Ikerterhesség esetén a terhesgondozó rendszeres felkeresése nagyon fontos,hogy a komplikációkat időben észrevegyék.A többszörös terhesség fokozott terhelést ró a szervezetre,ezért pihenjünk minél többet gondosan megválasztott testhelyzetben,főleg az utolsó hetekben.Az emésztési problémák elkerülése miatt együnk gyakrabban kis mennyiségű friss,nyers zöldséget,gyümölcsöt.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kismama étrendje

Hazánkban manapság a várandós nők átlagos zsír bevitel lényegesen magasabb a megengedettnél. Célszerű, ha zsiradékok …

Leave a Reply