Kezdőlap / Terhesség / A terhesség velejáróinak ábécéje

A terhesség velejáróinak ábécéje

Ha jól belegondolunk, hogy mi is történik a testünkben a 9 hónap alatt, igazán nem csodálkozhatunk azon, hogy szervezetünk a lehető legtöbb féleképpen reagál. A megtermékenyített petesejtből egy kis élet jön létre, ami nem kis feladat a szervezetünk számára.

A terhesség nem betegség. Olykor felvetődhetnek problémák kellemetlen tünetek, de ezek mind könnyen kezelhetők. Figyelmen kívül azonban egyiket sem szabad hagyni, mert testünk így jelez a bennünk megváltozott helyzetekről. Apróbb kellemetlenségek esetén mi magunk is kereshetünk gyógymódot, de ha nem boldogulunk, mindenképp keressünk fel egy szakembert.

Leggyakoribb velejárók

1. Alacsony vérnyomás:
Alacsony vérnyomásról akkor beszélhetünk, ha a vérnyomás az átlagos érték alá esik, a maximum nem éri el a 120/140, a minimum pedig a 70/90 higanymillimétert. Alacsony vérnyomást jelezhet az enyhe szédülés, különösen reggel, ébredés után. A kilenc hónap alatt a vérnyomás enyhe csökkenése természetes reakció.
Gyógymódok:
– az étrend átalakítása segíthet az orvoslásban
– magas kálium tartalmú ételek fogyasztása, ilyen, pl. a narancslé, banán, szárított sárgabarack, vagy a datolya
– jót tesz egy bőséges szénhidrátokban gazdag reggeli is pl. kenyér, keksz vagy gabonapehely fogyasztása
– gyógyszer szedése nem javasolt

2. Aluszékonyság, fáradtság:
A kismama ebben az időszakban sokszor fáradtnak érezheti magát. Ez egy teljesen normális jelenség, hisz elég nagy munkát adnak ezek a végbemenő változások szervezetünknek.
Előidézheti a fáradékonyságot az is, hogy a szervezetben csökken néhány szükséges anyag mennyisége, pl. a vérben lévő glükóz, vagy a vas, mely vérszegénységet okoz, ami szintén a terhesség egyik tipikus tünete.
Gyógymódok:
– az egyetlen gyógymód erre a tünetre, ha a kismama lepihen
– meg kell tanulnia relaxálni, és elfogadni, hogy az eddigi pörgős életét le kell lassítani egy kicsit
– vasban gazdag étrenddel segítheti magát, ilyen ételek, közé tartozik a hús, tojás, hal, zöldségek
– ha nem múlik a fáradtság érdemes nőgyógyászhoz fordulni, aki vas tartalmú étrend-kiegészítőt írhat fel

3. Bőrproblémák:
A cellulitis az egyik leggyakrabban előforduló jelenség a kismamák életében. Ezt a bőrszövet és a keringés zavara okozza. Kialakulhat a terhesség alatt, vagy a meglévő tünetek rosszabbodhatnak a 9 hónap alatt. A probléma oka több is lehet. Először is hormonális eredetű, másodszor a vérkeringés különböző szintjeit érinti, harmadszor pedig a szövetek túlzott folyadék visszatartása okozza. A bőrön keletkező terhességi csíkok azonban a bőr rugalmasságával kapcsolatos problémák. Ezt a bőrben keletkező feszültség, illetve a szülés utáni hirtelen fogyás válthatja ki. A terhességi csíkok feltűnhetnek, a mellen, combon illetve a hason.
Gyógymódok:
– a kiegyensúlyozott táplálkozás
– a testmozgás
– a kifejezetten erre a célra készült termékek használata

4. Hányinger:
Ez az egyik legtipikusabb tünete a terhességnek. A várandós nők több mint 60 %-a szenved tőle, mert a kismamákra nagyon zavaróan hatnak az erős illatok és ízek, ezektől gyakran rosszul lesznek. A legtöbb esetben csak hányinger alakul ki, de sok kismama valóban hányni kezd ezektől az ingerektől. A hányinger két okra vezethető vissza: az egyik megint csak hormonális eredetű, a másik pedig a vegetatív idegrendszer zavara. Ez a tünet reggel ébredés után jelentkezik. Gyakori eset azonban, hogy napközben is előfordulhat bizonyos ingerek hatására. Az elhasznált levegőjű zárt helyek is okozhatnak hányingert. A tünet egy-két hónap alatt elmúlhat, de van, amikor végig kíséri a terhességet.
Gyógymódok:
– kifejezetten ajánlott a bőséges reggeli erre a tünetre
– tanácsos az éjjeliszekrényen tartani néhány darab kekszet, és elfogyasztani ébredés után
– ajánlott a sós ételek fogyasztása
– jobb, ha kerüljük a kávét, mert ez szintén hányingert okozhat
– érdemes többször keveset enni, de nem szabad engedni, hogy a gyomor üresen maradjon
– kerüljük a zsíros és fűszeres ételeket
– ha az anyuka súlyos hányingerrel küszködik, keresse fel orvosát, ellenkező esetben ki is száradhat mely, veszélyeztetné a magzat fejlődését
– ajánlott a napi 2-3 liter víz fogyasztása

5. Súlygyarapodás:
A várandósság elején súlytöbbletünk szinte alig mérhető, azonban ez a terhesség előrehaladtával megváltozik. Az első 3 hónap végén alig hízhat 1-2 kilót, a második trimeszter során azonban megindul a testsúlynövekedés. A legjelentősebb súlygyarapodás azonban a harmadik trimeszterben jelentkezik. A várandósság alatt nem kellene 8-12 kilónál többet hízni. Akkor beszélhetünk túlsúlyról, ha ez a szám ennél sokkal nagyobb. Ha egy anyukának a terhesség előtt is voltak felesleges kilói a terhesség során érdemes nagyon oda figyelni a mérlegen mutatott súlyra.
Gyógymódok:
– fontos figyelni testsúlyunkra már a terhesség elejétől kezdve
– kiegyensúlyozottan kell étkeznünk és rendszeresen mozognunk
– el kell felejteni a kalóriabombát jelentő nassolást
– a normálisnál nagyobb súlygyarapodást jelezni kell orvosunknak

6. Visszerek:
A vérkeringés zavara, amely miatt kitágulnak az erek a lábakban. Az eredete szintén hormonális jellegű. A terhességi hormonnak nevezett progeszteron felelős érte. Ezt azonban öröklött hajlam is okozhatja vagy a túlsúly. Tünetei: ha megdagadnak a lábak, vagy nehéznek érzi a kismama a lábát. Időnként fájhatnak is vagy görcsbe is, rándulhatnak.
Gyógymódok:
– aki kénytelen állni annak időről-időre le kell ülni egy kicsit, pihentetni kell a lábakat
– fontos a kényelmes cipő használata, el kell hagyni a magasabb sarkú cipőket
– a 9 hónap alatt érdemesebb inkább tusolni, mert ez is javítja a vérkeringést
– ajánlottak a gyógyfüves lábfürdők, langyos vízben
– ha nagyon visszeressé válna a lába mindenképp, keresse fel orvosát

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kismama étrendje

Hazánkban manapság a várandós nők átlagos zsír bevitel lényegesen magasabb a megengedettnél. Célszerű, ha zsiradékok …

Leave a Reply