Kezdőlap / Építőipar / Lakáshitel / Lakáshitel felvételének menete

Lakáshitel felvételének menete

Lakást szeretnénk venni de nincs rá elég pénz?
Ha van valamennyi pénzünk de kell hozzá még akkor vehetünk fel lakáshitelt valamelyik banktól.
De ennek is megvan a maga menete. Először is válasszuk ki a nekünk legmegfelelőbb házat amit meg akarunk venni.
Aztán ha már tudjuk mennyi pénzre van szükségünk elkezdhetjük megkeresni a legmegfelelőbb hitel hozzá. Járjunk végig néhány bankot kérjünk ajánlatokat és figyeljünk oda hogy melyik a legkedvezőbb hitel ill. arra is hogy ne vegyünk fel nagyon hosszú futamidőre hitelt mert kevesen tudják de az első 10 év után már csak kamatot fizetünk vissza. minél hosszabb a futamidő annál több kamatot fizetünk pedig nincs túl sok különbség a törlesztőrészletek között.
Mikor megvan a megfelelő bank és a megfelelő hitel kiválasztása keressünk egy ügyvédet és kössünk adás-vételi szerződést az eladóval.
Ebben a szerződésben bele fogják írni hogy miből is lesz a ház kifizetve részletezve. Ezzel a szerződéssel ill. munkáltatói igazolással tulajdoni lappal (földhivataltól kell kikérni), benyújthatjuk a hiteligénylést. A Bankban lefénymásolják a személyes iratokat (személyi igazolvány, lakcímkártya, adókártya) valamint ki kell tölteni a hiteligénylő lapot.A bank kérni fogja hogy csináltassunk értékbecslést ahol a független értékbecslő kimegy a megvenni kívánt ingatlanhoz és meghatározza annak piaci értékét. A bank általában meghatározza melyik értékbecslőt fogadja el(vannak bankok ahol saját értékbecslővel dolgoznak).
Ha ez is megvan akkor a bank hitelbírálatot végez ahol nézi a lakás értékét a jövedelmet és hogy milyen adós lesz belőlünk. Ha van máshol bármilyen hitelünk mindig rendesen fizetünk-e nincs-e elmaradás esetleg szerepelünk-e a KHR listán (ha igen nem kapunk hitelt).
Ha a hitelbírálat pozitív akkor aláírjuk a jelzáloghitel szerződést és közjegyző előtt el kell ismernünk a tartozást melyet közjegyzői okiratba foglalnak.Valamint a bank bejegyzi a megvett ingatlanra a jelzálogjogot melyet csak akkor vesznek le ha már a hitel teljesen ki van fizetve. Ha ez is megvan akkor a bankban nem nekünk hanem a lakás eladójának a kezébe adják a felvett hitelt.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lakásvásárlási hitel

A lakásvásárlási hitel az egyik legnagyobb hitel konstrukció. Amivel nagyon sokan éltek az elmúlt években …

Hozzászólás