Kezdőlap / Építőipar / Lakáshitel / A bankoknak drága lesz a mentőöv

A bankoknak drága lesz a mentőöv

Sok pénzükbe kerül majd a bankoknak a lakáshitelesek megmentését szolgáló, törvényben rögzített kormányprogram megvalósítása. A hitelintézeteknek sok feladat elvégzésével is jár a felkészülés, rohammunkára kellett berendezkedniük.
Komoly veszteség éri őket, amikor a nemzeti eszközkezelő a hitelezéskori ár 35-55 százalékáért veszi meg tőlük azoknak az adósoknak az ingatlanjait, akik a módosuló körülmények között sem tudnak majd törleszteni. A bankokat terheli majd az árfolyamrögzítés miatt később kifizetendő adósság utáni 1,5 százalékos garanciadíj is, amelyet az államnak kell teljesíteniük. Emellett ingyen kell vezetniük az ehhez szükséges technikai ügyfélszámlákat, pedig ezek megnyitása informatikai fejlesztéseket igényel, és az ezekkel foglalkozó alkalmazottak továbbképzése is elengedhetetlen.
A végleges jogi szabályozás megismerését követően a bankoknak át kell alakítaniuk belső szabályzataikat, fel kell készíteni munkatársaikat és informatikai rendszerüket az új feltételek megvalósítására.
Mindez természetesen a bankoknak csupán terheket és költségeket jelent, az adósok egy része azonban fellélegezhet egy kicsit. Az állam eleinte jól jár ezen intézkedéseknek köszönhetően, mert viszonylag kevés terhet rónak rá, de mindenképpen le kell szögezni, hogy a gazdasági növekedésnek gátat vet a jelenség.
Fontos tudatosítani az adósokban, hogy nemcsak a lakáscélú, hanem a szabad felhasználású hiteleknél is kérhető lesz az árfolyamrögzítés, ha a kölcsön fedezete a lakás.
A programba 2011 végéig lehet jelentkezni, ám ha valaki az árfolyam rögzítését választja, akkor az 2014 végéig érvényben marad.
A devizaárfolyamok jelenlegi emelkedése és igen magas szintje miatt a késedelmes fizetők száma várhatóan rohamosan növekedni fog, ami azt eredményezheti, hogy egyre többen lesznek kénytelenek igénybe venni az állam által “dobott” mentőövet.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lakáshitelt felvenni?

Ma Magyarországon lakáshitelt felvenni szinte lehetetlen. A Banki ajánlatok között csak olyan ember talál hitelt …

Hozzászólás