Látási zavarok

A legtöbb látási rendellenesség a szem hibájának következménye, nem pedig betegségé vagy sérülésé. Szerencsére ritkaság, hogy egy gyerek teljesen vakon szülessen. Az iskoláskorig történő rutinvizsgálatok általában kiderítik az olyan rendellenességeket, amelyek később látási problémákat okozhatnak.
Sok rendellenességnek az az oka, hogy a szembe belépő fénysugarak fókuszpontja nem a recehártyára esik. Ha a szemgolyó hosszanti irányban megnyúlt, a távoli tárgyak a retina előtt képeződnek le, és így homályosnak tűnnek, a közeli tárgyakat ezzel szemben tisztán látjuk. Ezt nevezik rövidlátásnak. Ha a szemgolyó hosszanti irányban megrövidül, mind a távoli, mind a közeli tárgyak képe az ideghártya mögött jelenik meg élesen. Mindent homályosan látunk, főleg a közeli tárgyakat. Ez a távollátás. A rövidlátás többnyire már a gyerekkorban kialakul, és általában családon belül
öröklödik. Ha bármelyik szülő rövidlátó, rendszeresen ellenőriztessük a gyerek látását. A távollátás legtöbbször már születéskor jelen van, és a szem kifáradását okozhatja, mivel a gyerek erőlködik, hogy a közeli tárgyakatélesen lássa. Mind a rövid-, mind a távollátás szemüveggel jól korrigálható.
Szintén gyakori probléma, főleg fiúknál, a színtévesztés. Ez is öröklődik. A teljes színvakság, vagyis amikor mindent szürkének látunk, ritka. Többnyire azt az állapotot értik színvakságon, amikor a vörös és a zöld árnyalatok megkülön-böztetése problémát jelent. Erre nincs gyógymód, viszont nem túlzottan zavaró a mindennapi életben.
A kancsalság másik gyakori szemrendellenesség. Ha a gyerek három-négy hó-naposnál fiatalabb, nincs ok aggodalomra. Ha a kancsalság tartós, orvoshoz kell fordulnunk.
Súlyosnak tekinthető-e?
A látási zavarok, ha nem kezelik őket, súlyossá válhatnak. A szemnek állandó ingerekre és edzésre, erőltetett alkalmazkodásra van szüksége ahhoz, hogy egészséges maradjon, és a használaton kívüli szem, mint ahogy ez a kancsalság esetében történik, gyorsan romlik. Ám az időben történő kezelés- általában szemüveg, időnként műtét segítségével – a látási zavarok nagy részét megnyugtatóan korrigálja.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Herpesz veszély nyáron

A nyári ajakherpesz a leggyakrabban a megszokott behatásokon kívül a napsütés, illetve a napégés hatására …

Leave a Reply