Leégés

A leégés bőrgyulladás, ami akkor keletkezik, ha a bőrt túlságosan sokáig érik a nap ibolyántúli sugarai. Általában a szülők téves megítélése vagy gondatlansága miatt következik be. Legjobb gyógymódja a megelőzés. Még a felnőtteknek is, mindannyiunknak-és ez alól csak a kreol és fekete bőrűek tekinthetők kivételnek- hozzá kell szokni, hozzá kell edződni a napsütéshez. A fokozatosságra figyelmeztetni kell a gyerekeket, akik nincsenek tisztában a veszélyekkel. A leégés fájdalommal jár, a bőr megsérül, esetleg felhólyagosodik vagy lehámlik. Enyhe napsütésben is vigyázni kell, mert a napfény hatását fokozza, ha víz, hó vagy homok közelében vagyunk, ahol a szikrázó felületről visszaverődnek a sugarak.
Súlyosnak tekinthető-e?
A leégés súlyos lehet, ha nagy bőrfelületre terjed ki. A bőr elveszítheti hőmérséklet-szabályozó képességét, úgyhogy a gyerek laza felszökhet, és a következmény hőguta lesz.
Feszülő, vörös bőrt kezeljünk gyulladást csökkentő krémekkel vagy sprayvel (Irix, Naksol – a szerk.), hideg borogatással, ami lehűti a bőrt, és csökkenti a gyulladást. A szobában ne adjunk semiféle ruhaneműt a leégett bőrre,
hagyjuk levegőzni. A szabadban takarjuk be a nap égette testrészeket. Ha hólyagok keletkeznek, és fájdalmat okoznak a gyereknek, adjunk neki fájdalomcsillapítót. Mérjük meg a gyerek lázát. Ha 39 °C fölé emelkedik, értesítsük azonnal az orvost, és próbáljuk csillapítani a lázat.
Legalább két napig ne engedjük a gyereket napra.
Mikor forduljunk orvoshoz?
Forduljunk mielőbb orvoshoz, ha a gyerek leégett bőrén hólyagok képződnek, ő maga lázas, és rosszul érzi magát.
Hívjunk azonnal orvost, ha a gyerek lázas, zavartnak, aluszékonynak látszik, és a bőre kiszáradt. Lehetséges, hogy hőguta érte, ami vészhelyzetként kezelendő.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A K – vitamin és a vérzékenység

A dán Henrik Dam nevéhez fűződik a K – vitamin felfedezése. Azzal kísérletezett, hogy csirkéket …

Hozzászólás