Kezdőlap / Művészet és kuktúra / Sorozatok / A legrégebbi ma is futó sorozat: Ki vagy, Doki?

A legrégebbi ma is futó sorozat: Ki vagy, Doki?

A Doctor Who, magyarul: Ki vagy, Doki című 1963-ban indított angol tudományos-fantasztikus sorozat generációk számára nyújtott és nyújt, a jövőben is valóban minőségi szórakozást. A széria kalandos történettel bír. Minden értelemben.
Először 20 perces epizódokkal indult útjára azzal a céllal, hogy az angol fiatalság számára, egy szórakoztató, de mégis tanulságokkal teli alternatívát kínáljon a szabadidő eltöltésére. A történetben adott volt, egy földönkívüli, akinek emberi alakja van és két szíve. Ez a földönkívüli képes utazni időn és téren át a T.A.R.D.I.S. névre hallgató űrhajójával. És meg is teszi, általában azért, hogy megmentse az emberiséget. Az igazi nevét nem tudhatjuk meg, mert mindenki csak úgy hívja: A Doktor.
Határozott elvei vannak a konfliktuskezelésére és mivel 900 éves is elmúlt már a karakter, hatalmas rutinnal bír a nehéz helyzetek megoldására. Az elsőre gyerekesnek hangzó történet a 80-as évek közepén vett nagyobb fordulatot, amikor a részek hosszát megduplázták, és a történet hangulatát is, egy sötétebb, néha horrorisztikus irányba terelték. Azóta sokkal inkább szól, a nagykorú közönségnek.
Felmerülhet a kérdés, hogy a Guinness Rekordok Könyvében leghosszabb ideje futó sorozat titulusát is kivívó széria fő karakterével kapcsolatos öregedési problémákat, hogy oldották meg fél évszázadon keresztül? A válasz hasonlít az angolok másik, 1962 óta futó szériájának, a James Bond-filmeknek az öregedést kicselező trükkjére. Egész egyszerűen, néhány évadonként cserélődik a színész, aki a főszerepet játssza. De a fent említett titkos ügynökkel ellentétben, itt minden egyes új színésszel változik a karakter és a látásmód, hiszen a történet azzal indokolja a szereplőcserét, hogy mikor a halál szélére sodródik a címszereplő, akkor a túlélés érdekében beindul egy regenerálódási folyamat, melynek során, újjászületik, egy másik színész képében és személyében.
Eddig 11 színész játszotta el, a kultikus karaktert. Jelenleg Matt Smith formálja meg, aki amellett, hogy a legfiatalabb színész ebben a szerepben, még a magyar közönség számára is ismerős lehet, hiszen játszott Fligeauf Benedek legutóbbi, Anyaméh címre hallgató filmjében.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szellemekkel suttogó

Ez a sorozat a szellemek világába repíti a nézőt. Mindenkit foglalkoztat mi van a halál …

3 hozzászólás

  1. Nagyon gagyi, de nagyon jó! :)

  2. Szerintem csak, az új széria első évada, az ami nagyon gagyi, utána már csak kicsit gagyi, de az igaz, hogy végig nagyon jó!:D

Leave a Reply