A hideg is árthat

Ha hosszan tartózkodunk alacsony hőmérsékleten (akár szabadban, akár fedél alatt), szervezetünk igen erősen lehűlhet, ami rendkívül veszélyes, sőt olykor végzetes következményekkel járó állapot.
A vacogás, álmosság, gyenge érverés kíséretében jelentkező kihűlés különösen gyakori rosszul fűtött lakásban, egyedül élő, idősebb embereknél, valamint éjszakára hideg helyiségben hagyott csecsemőknél. Hipotermiára elsősorban a koraszülöttek és a betegek hajlamosak. A kihűlés jellemző tünetei: élénkpiros arcszán, levertség, a táplálék elutasítása. Hipotermia fenyegetheti azokat is, akik huzamos ideig tartózkodnak hidegben vagy nedves helyen
A helyzet akkor válik veszélyessé, ha a testhőmérséklet a normális 37 fokról 35 alá süllyed, és így számottevően lelassul az anyagcsere. Amikor a testhőmérséklet 35 fok alá esik, megszűnik a vacogás, a beteg zavarodottan, bizonytalanul viselkedik. 30 fok körül eszméletvesztés következik be, és ha a beteg nem kap azonnali segítséget, hamarosan meghal. Az ilyen állapotban talált ember haladéktalanul szakszerű ellátásra szorul. Mentőt vagy orvost kell hívni hozzá, illetve kórházba kell szállítani, amilyen gyorsan csak lehet.
Amíg a segítségre várunk, csavarjunk a beteg feje és teste köré takarót vagy meleg ruhát. A túl gyors fölmelegedés veszélyes, ezért semmiképp se használjunk meleg vizes palackot vagy közvetlen hőforrást. Meleg levest, édesített forró italt azonban bátran adhatunk a betegnek, feltéve hogy magánál van, és képes nyelni. Az alkoholt kerülni kell, mivel az az agyi hő központ működésének gátlásával csak fokozza a hővesztést.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Herpesz veszély nyáron

A nyári ajakherpesz a leggyakrabban a megszokott behatásokon kívül a napsütés, illetve a napégés hatására …

Leave a Reply