Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Lumbago (hátfájás)

Lumbago (hátfájás)

Minden évben sok munkanap esik ki a hátfájás miatt. Valóban, sok ember szenved hátfájásban életének egy időszakában, de csak nagyon kevés esetben jelent ez súlyos betegséget. A hátfájás, bár győzelmes, általában valamilyen kis rándulás vagy sérülés következménye, és az esetek mintegy 75%-ában 1 hét alatt, és majd 90%-ában 1 hónapon belül rendbe jön.
A gerinc alsó része nagyon mozgékony, előre, hátra, oldalra hajolhat, és körkörös mozgásra is képes. A hátfájás a legtöbb esetben ezen mozdulatok közbeni kisebb zavarnak tulajdonítható. A fájdalom a gerincoszlopot körülvevő izmokból is eredhet, amelyek a szomszédos csigolyák közötti mozgást hangolják össze, és segítik a gerincet a hajlásban és kiegyenesedésben.
Ez a fajta, mechanikai okból kialakult hátfájás általában mozgásra – még köhögésre is – rosszabbodik. A mechanikus eredetű hátfájás öröklődhet a családokban, és bizonyos típusú egyéneket érint. Ráadásul általában létezik egy nyilvánvaló ok is, például szokatlanul nehéz fizikai munka, mint a kert felásása vagy bútorok mozgatása. Ezeket az esetenként nehéz munkákat csak óvatosan szabad magunkra vállalnunk. Segít, ha ésszerű mennyiségű tornagyakorlatot végzünk minden héten, főleg ha sétálunk vagy úszunk. De bármilyen hirtelen vagy szokatlan testmozgást kerülnünk kell.
Az esetek nagy részében a kezelés pusztán a pihentetésből, az érintett terület melegen tartásából és fájdalomcsillapítók, például aszpirin szedéséből áll. Az izomlazító gyógyszerek, amelyeket az orvos ír fel, szintén segíthetnek. A fájdalmas területre meleg vizes palackot vagy elektromos melegítőpárnát lehet tenni. Sokan úgy mulasztják el a fájdalmat, hogy lapos, kemény felületen alszanak: vagy a matracot teszik a padlóra, vagy a matrac alá tesznek egy kemény deszkát.
Ha a hátfájás több mint 3 napig nem múlik el, orvoshoz kell fordulni. Számtalan, hátfájásban szenvedőn segít a konvencionális kezelés, és csontkovácshoz, masszőrhöz vagy más nem orvos gyógyítóhoz fordul. Néha az ilyenfajta kezelés enyhülést ad, és nem minden orvos ellenzi ezeket. De az orvos gerincröntgent tanácsol mindenfajta manipuláció előtt.

Magas kockázatú csoportok
Az idősebbek:minél idősebbek vagyunk, annál valószínűbb a hátfájás, amint az ízületek és izmok elvesztik hajlékonyságukat. Az idősebbeknél különösen nagy a csontritkulás kockázata.
Korábbi betegek: a porckorongsérvben szenvedők – akiket orvos kezelt – több mint a felének már előzőleg is volt baja a hátával.
Kétkezi munkások: a bányászok, építőmunkások, akiknek emelniük, vinniük és hajolniuk kell; a gépírónők, akiknek karnyújtásnyi távolságból kell kezelniük az írógépet; a beágyazást végző és a gyermeküket karon hordó (főleg ha a kiságyból kell felemelni) háziasszonyok nagy valószínűséggel szenvednek hátpanaszokban.
Az elhízottak:a túlsúlyos emberek gerince gyakran nem képes hordozni a ránehezedő, abnormálisan nagy fölös terhet.
A magas emberek: bizonyított, hogy az átlagosnál magasabbaknak több és gyakoribb a hátpanaszuk, mint a többi embernek.

Hogyan vigyázzunk a hátunkra?
A hátpanaszok elkerülésének az a legjobb módja, ha mindig megfelelő, természetes testhelyzetet veszünk fel. Ez azt jelenti, hogy ne görnyedten, de ne is mereven, egyenesen tartsuk magunkat. A nőknek lapos sarkú cipőt kell hordaniuk a vásárláshoz és a házimunkához. Azoknak, akik már hátfájásban szenvednek, sohasem szabad hason fekve aludniuk.
Íme néhány példa a gerinc helyes tartására bizonyos helyzetekben és tevékenységeknél.

Kerti munka: ereszkedjünk féltérdre vagy térdeljünk le teljesen – a gyomhoz olyan közel, amilyen közel csak lehetséges -, hogy elkerüljük a derékfeszülést. Így tegyünk akkor is, ha fel akarunk emelni valamit, és ne csak a kertben, gyomlálás közben.

Ülés és vezetés: válasszunk olyan széket, amely a hát kis részét támasztja, és kerüljük azokat, amelyek túl puhák és kosár formájúak. Egyenes helyzetet vegyünk fel, és a könyvet is tartsuk felfelé, távol a térdektől.

Alvás: a gerinc megtámasztásához kemény ágy szükséges. Ha puha az ágyunk, tegyünk egy deszkát a matrac alá. Egyesek kényelmesebbnek találják, ha behajlított térdekkel vagy kissé felhúzott lábakkal alszanak.

Bútor emelése: keressünk valakit, aki segít. Hajlítsuk be a térdünket, és tartsuk gerincünket természetes módon egyenesen.

Írógép megemelése: hajlítsuk be a térdünket, és fordítsuk úgy a gépet, hogy a nehezebbik fele legyen hozzánk közelebb.

Ormótlan tárgy megemelése: guggoljunk le a tárgy mellett, amelyet fel akarunk emelni. Tartsuk tőle kb. 30 cm-re a lábunkat. Maradjunk közel, és húzzuk a tárgyat magunkhoz, miközben emeljük. Viseljünk laza öltözéket.

Nehéz terhek cipelése: vigyünk két, azonosan megrakott szatyrot mindkét kezünkben, így jó az egyensúlyunk. Ne fárasszuk ki túlságosan magunkat, és pihenjünk, ha szükséges, tegyük le a földre a szatyrokat.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hipoglikémia

A hipoglikémia a vércukorszint leesését jelenti. Ha a vércukorszint 3,3 mmol/l alá esik, akkor beszélünk …

Hozzászólás