Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Magas vérnyomás kezelése

Magas vérnyomás kezelése

A kezelést meghatározza a vérnyomás értéke, a rizikótényezők száma és a társbetegségek jelenléte vagy hiánya. A kezelés formájáról a kezelőórvos dönt.
Nem gyógyszeres kezelés: Enyhe vagy középsúlyos hipertóniában, ha nincs szervi szövődmény, nincsenek társbetegségek, elegendő lehet a nem gyógyszer kezelés. A rizikótényezők csökkentésével ill. megszüntetésével, tehát életmód-változtatással, a túlsúly csökkenésével, stressz,dohányzás, alkohol fogyasztás elhagyása, az egészséges táplálkozással módunkban áll a magas vérnyomásbetegség kialakulásának késleltetni, vagy már kialakult betegséget megszüntetni. Csak akkor várható azonban megfelelő eredmény, ha betartjuk azokat a legfontosabb alapelveket, melyekkel kapcsolatban számos bizonyíték áll rendelkezésünkre.
A legfontosabb a testsúly optimalizálása, a sószegény étrend és az alkoholfogyasztás mérséklése.
Gyógyszeres kezelés. Az esetek egy részében nem elégséges a nem gyógyszeres kezelés. Ha a magas vérnyomás betegségnek már szervi szövődménye alakult ki, vagy valamely társbetegség jelenléte felismerhető, vagy egyik sincs ugyan, de a vérnyomás értéke meghaladja a 160/100 Hgmm-t, feltétlenül gyógyszeres kezelés szükséges a nem gyógyszeres kezelés előírásának betartása mellett. A magas vérnyomás betegség ilyen esetekben nem gyógyítható, hanem gyógyszer szedésével kezelhető betegség, következésképpen a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedése egy életre szól.Nem szabad ezt elfelejtenünk akkor sem, ha gyógyszerszedés mellett már normális a vérnyomás, jó a közérzet. A gyógyszerszedés soha nem hagyható abba.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A mell önvizsgálat

A megelőzésben a mell önvizsgálata a legfontosabb. Ezt minden 20 év feletti lánynak, ill. asszonynak …

Leave a Reply