Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Magas vérnyomás okai

Magas vérnyomás okai

Még ha sok esetben nem tudjuk is a magas vérnyomás kialakulásának pontos okát, ismerünk néhány tényezőt, amely bizonyítottan befolyásolják a vérnyomásunkat.
Túlsúly: Elhízott, túlsúlyos egyénekben sokkal gyakrabban alakul ki magas vérnyomás-betegség. Ismert, hogy hipertóniás, túlsúlyos betegek testsúlycsökkenésekor átlagosan 1 kg súlycsökkenést 1,5/1,5 Hgmm (diszosztolés/diasztolés) vérnyomáscsökkenés kísér. Ha ebbe belegondolunk, világossá válik, hogy az enyhe, mérsékelt hipertóniában szenvedő túlsúlyos betegek nagy része testsúlycsökkenéssel elérheti a normális értéket.
Túlzott sófogyasztás: A túlzott só bevitel (különösen a nátriumtartalmú só fogyasztása) szintén hipertóniához vezet, illetve elősegíti kialakulását. Javasolt megőriznünk az elmúlt évtizedek gyakorlatából, hogy az ételek túlsózása kerülendő. A szervezet nátrium készlete és a vérnyomás közti összefüggés az idősebbeknél erősebb.
Stressz: A tartósan feszült, stresszes állapotban emelkedett vérnyomás mérhető.
Dohányzás: A dohányzás emeli a pulzusszámot, ezzel hozzájárul a magas vérnyomás-betegség kialakulásához.
A testmozgás hiánya: Testmozgás hiányában túlsúly alakul ki. Rendszeres mozgással mint a szisztolés, mint a diasztolés vérnyomás csökken, ennek megfelelően a hipertónia mérséklődik.
Túlzott alkohol fogyasztás: Az alkohol tartalmú italok kalória tartalma általában magas, tehát az alkohol fogyasztás hozzájárul a túlsúly kialakulásához. Maga az alkohol csökkenti a szervezet ásványi anyag-tartalmát, ami szív- és agyi károsodáshoz vezethet.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Herpesz veszély nyáron

A nyári ajakherpesz a leggyakrabban a megszokott behatásokon kívül a napsütés, illetve a napégés hatására …

Leave a Reply