Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Mamaproblémák szülés után

Mamaproblémák szülés után

Szülés után pár nappal haza lehet jönni a pici újszülöttel. Egy-másfél hónap szükséges a testünknek ahhoz, hogy visszaálljon a terhesség előtti működése. Ezt nevezzük gyermekágynak. Ez császármetszés esetén hosszabb lehet, A lelki egyensúly visszanyerése pedig egyénenként változó.
Lochia vagyis gyermekágyi folyás nehezíti az anyuka életét a szülést követő 14 napban. Tovább is tarthat,de ha nagy mennyiségű vér jelentkezne vagy erős görcs, akkor orvoshoz kell fordulni. Szoptatás esetén hamarabb is elmúlhat. A rendes menstruáció 4 hét, de akár 6 hónap után is jelentkezhet. Viszont jó tudni, hogy az első vérzés előtt már újra teherbe lehet esni. Sok esetben jelentkezik a vizeletcsepegés, gáttáji fájdalom. A medence és a gáttáj izomzatának tornáztatásával ezek a problémák kiküszöbölhetők.
Sajnos nem csak belső változások is megfigyelhetők, hanem a külső dolgok is változhatnak. A bőrön terhesség alatt jelentkező vöröses csíkok elhalványulnak. A striák (a bőr tágulása miatti mélyebb repedések) sosem múlnak el teljesen, de később jelentősen csökkenek. Szoptatás alatt a haj erősen hullhat, a köröm csúnyán berepedezhet. Megfelelő étkezéssel és vitaminpótlással elejét vehetjük ezeknek a dolgoknak.
És persze az alak. Ugye senki nem kezdi el a drasztikus fogyókúrát vagy vad tornázást szülés után rögtön. Hiányozhat az anyának a régi alakja, de mindenképpen várja meg az elválasztást. Addig részesítse előnyben a napi többszöri étkezést sok zöldséggel gyümölccsel.
A hormonális változások igen erőteljesek ilyenkor. Baby bluesnak a baba pár napos korában jelentkező sírós állapotot nevezzük. Általában véve is elég hullámzó az anyuka kedélye ilyenkor. Sok pihenés és a párja odafigyelése ajánlott. A szülés utáni depresszió minden 5. nőt érinti. Sírás, ingerlékenység, álmatlanság, bizonytalanság, rossz közérzet. Öngyilkossági gondolatok vagy a baba iránt érzett közönyösség már kezelést igényel szakember által.
Szexuális élet megkezdése orvosi javaslat szerint 2 hét. De akkor és amikor jól esik és nem fáj. Az anyuka teste majd irányítja az együttlétet.
Nem egyszerű egy frissen szült kismamának, de a kiságyban szuszogó csöppnyi lény vigaszt nyújt mindenért.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Segítség a beszédtanuláshoz

A gyerek tőlünk könnyebben tanulja meg a beszédet, mint bárki mástól, azt azonban ne várjuk …

Hozzászólás