Kezdőlap / Állatok / Még tények a majmokról

Még tények a majmokról

A majmokat, ha csoportosan élnek, csapatnak nevezik, fákon, füves vidékeken, erdőkben élnek, azonban a globalizáció következtében a majmok fenyegettettek természetes élőhelyük kipusztulásában, különösen azok, akik a trópusi erdőkben élnek, mivel azok rohamosan tűnnek el. Erre bolygónk felmelegedése sincs jó hatással, pusztítja azt a természetes élővilágot, amire ezeknek az állatoknak szükségük van.
A világ legkisebb majma a törpe selyemmajom, amelynek hosszúsága 117-159 mm, súlya 85 és 140 gramm között van. A hím mandrill a legnagyobb majom, magassága közel 1 méter, súlya 35 kilogramm körül van. Közös vonásuk, hogy hordozhatnak tuberkolózist, hepatitiszt és a herpesz betegségeit. Fő táplálékuk a banán, melyet meghámoznak és a héját nem eszik meg, fogásra lábujjaikat is tudják használni. A legtöbb óvilági majomnak kicsi, de egymáshoz közel található, görbe orrlyukai vannak, a lapos orr és egymástól távol fekvő kerek orrlyukak az újvilági majmokra jellemző. Tíz újvilági majomtípust éjszakai állatként sorolnak be, az ismert óvilági majmok pedig nappali életet élnek.

Néhány óvilági majom, akár a drillek is, a farkukra ülnek, ez az újvilágiakra nem jellemző, az óvilági majmoknak 32 foguk van, mint nekünk, az újvilágiaknak pedig 36. Az óvilági majomcsaládból 96 faj ismert. Ezek a majmok két alpcsoportba oszthatók még az általános és a speciális. Az általános csoportba tartozók mindenevők, míg a speciálisba tartozó egyedek vegetáriánusok. Az óvilági majmoknak továbbá nagy a pofazacskójuk, ezért gyors a táplálkozásuk, jó az elraktározásuk, ez lehetővé teszi, hogy később rágja össze és nyelje le azt.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás