Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Meglepő adottságok

Meglepő adottságok

Lehet, hogy az újszülött kinézetre nem olyan, mint amilyet az anya kilenc hónap alatt megálmodott. Méreteiben kisebb, de képes meglepő dolgokra, amire viszont nem számított.
Lát! Nem tudja azonnal élesre állítani a látóterébe került tárgyakat, mégis különbséget tesz az alakok között, legtovább a mosolygó emberi arcra figyel. Szereti a színeket, az égővöröset és a napsütötte sárgát. Az anya élményén keresztül napról napra többet hódít meg a világból. tii.;’imára sorsdöntő lehet, hogy mit tükröz az anya tekintete : mosolygó derűt vagy gondterhelt szomorúságot.
Kifejlett hallással születik. A magzatvíz felerősítve közvetítette a hangrezgéseket, megszületés után mindent hallani vél. Durva hanghatásokra összerezzen. A gépi zajt elkülöníti az emberi beszédtől, legjobban a magas hangokra figyel. Jóllehet eleinte nem érti az anya beszédének tartalmát, de a ritmusos, dallamos hangzás kellemes érzéseket támaszt benne.
A tudatának vannak éber szakaszai, amikor nyitott szentekkel szemléli a világot. Közvetlenül a megszületés után rövidebb-hosszabb ideig figyelmes, majd mélyen elalszik, hogy élete első nagy utazásának fáradalmait kipihenje.
A tudatnak az ingerekre fogékony, megfelelő éberségű állapota eleinte csak igen rövid ideig tart, percekig, majd negyed-, félóráig. A fiatal csecsemő sokat alszik, hogy erőt merítsen az egyre nagyobb feladatok megoldásához.
A központi idegrendszer még éretlen működésű. Az összerendezett mozgáshoz szükséges idegpályák kialakulóban vannak. A mozgása az első pillanatban még kaotikusnak tűnik, de valójában nem az. Kifejezi az érzéseket, eleinte kevésbé, később egyre jobban. Az utóbbi idők pszichológiai kutatásai videofelvételek elemzésével bizonyították, hogy a csecsemő mozgása az anya beszédével, annak ritmusával szinkron, gyönyörű tánc.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan beszélgessünk kicsi gyerekünkkel?

A kisgyermek három éves korára egyre bonyolultabb mondatokban beszél és össze tud kapcsolni teljes beszédfordulatokat …

Leave a Reply