A fej és az arc

Szabályos lefolyású fejvégű szüléskor a méhszáj területében a fej kiskutacs körüli része fekszik, ez a terület tágítja a méhszájat, miközben leszorító és szívó hatások is érik. Megszületés után ezen a területen tojásnyi, tészta tapintatú vizenyős duzzanatot észlelünk, amit fejdaganatnak nevezünk. Ez az első életórákban vagy életnapon magától eloszlik, és napok alatt ugyancsak felszívódnak az ezen a területen gyakran tapasztalt kékes véraláfutásos foltok is, amit szintén nem tekintünk kórosnak.
A magzati koponya kis csontocskákból áll, amelyek a fejtetőn a roinbusz alakú nagykutacsot és a már említett háromszög alakú kiskutacsot zárják közre.
A medencevégű fekvésből és a császármetszéssel született újszülöttek fejalkata megtartja a magzati formáját és kerekded marad. A szülőutakon való áthaladás közben a magzati koponya az áll és a kiskutacs irányában megnyúlik, a fej hosszúkás alakú lesz. A kis koponyacsontocskák tetőcserép módjára egymásra csúszhatnak, többnyire a homlokcsont és a nyakszirtcsont peremeit tapinthatjuk a falcsont felett.
A fej alakváltozása már az első napokban is sokat korrigálódik, de valójában a fej növekedésével fog rendeződni.
A legtöbb újszülött kopasz. Ha nem, a haj nagysága 2-5 cm lehet. A haj színe a későbbiekben változik.
Az újszülöttnek az agykoponyájához képest viszonylag k is arca van. Az orra kicsi, orrjáratai szűkek. Ha a megszületés után a nyálkahártyája beduzzad, kissé hangosabban szívja he a levegőt.
Az orrgyökön, a szemhéjakon és az orrnyílások alatt gyakran láthatók apró piros foltok, közelebbről megnézve ezek kis kiserecskékből állnak. Ugyanilyeneket a kiskutacs felett és a tarkótájon is észlelhetünk, újszülött kori tűzfoltoknak nevezzük őket, teendő nincs vele, néhány hónap alatt elhalványulnak.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan tanítsuk meg gyermekünket helyesen beszélni?

Amikor a kisgyerek kezdi felfogni a nyelvtan bonyolultabb formáit is, ismételjük el azt, amit mondott, …

Leave a Reply