Kezdőlap / Otthon és család / Szülők / Apák a szülőszobán

Apák a szülőszobán

Hazánkban minden szülés intézetben zajlik, többnyire kórházban, műtői körülmények között. Mindez anyák és gyermekeik nagyobb biztonsága érdekéhen van így. Az emberi életnek eme sorsdöntő pillanatát az anyák a családjuktól távol, elszigetelve élik át, pedig nemcsak egy gyermek, hanem általa egy család született.
Sok anya úgy vélekedik, hogy ez a szülés rendje, de néhányan közülük szeretnék megosztani az élményt házastársukkal, a gyermekük apjával. Magyarországon is érezhető az a törekvés, hogy a szülészeti ellátás legyen családközpontúbb, és egy-egy intézetben az apák számára is „nyitott” a szülűszoba. Noha ezzel a lehetőséggel egyelőre csak a házaspároknak egy töredéke él, az igény rohamosan nőni látszik.
A férj, az apa jelenléte érzelmi támasz a nehéz percekben, az idegen környezetben. Ahhoz azonban, hogy az „együtt-szülés” valóban könnyebb legyen és a vajúdó felesége láttán a házastárs ne érezzen tehetetlenséget, az apának is jól fel kell készülnie.
Meg kell ismernie a szülés szakainak élettani jellemzőit. Feleségével együtt kell megtanulnia a relaxáló tornát.
A férj a méhösszehúzódások alatt vezényli a megtanult lazító- és légzőgyakorlatokat. Biztatja az asszonyt a kitolási szakban. Közös az életet adás élménye. Az apa ott van, amikor az anya először veszi ölbe védtelen csecsemőjét. A tekintetek bűvös találkozásával együtt élik át a szülővé válás nagy pillanatát. Az élmény nemcsak gyermekük iránti felelősségüket, szeretetüket, hanem házastársi kapcsolatukat is megerősíti.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Közeleg az iskola, ideje ismételni

Ha eddig még nem tették, akkor most már itt az ideje, hogy ismételtessenek iskolás gyermekeikkel. …

Hozzászólás