Kezdőlap / Otthon és család / Szülők / Apák a szülőszobán

Apák a szülőszobán

Hazánkban minden szülés intézetben zajlik, többnyire kórházban, műtői körülmények között. Mindez anyák és gyermekeik nagyobb biztonsága érdekéhen van így. Az emberi életnek eme sorsdöntő pillanatát az anyák a családjuktól távol, elszigetelve élik át, pedig nemcsak egy gyermek, hanem általa egy család született.
Sok anya úgy vélekedik, hogy ez a szülés rendje, de néhányan közülük szeretnék megosztani az élményt házastársukkal, a gyermekük apjával. Magyarországon is érezhető az a törekvés, hogy a szülészeti ellátás legyen családközpontúbb, és egy-egy intézetben az apák számára is „nyitott” a szülűszoba. Noha ezzel a lehetőséggel egyelőre csak a házaspároknak egy töredéke él, az igény rohamosan nőni látszik.
A férj, az apa jelenléte érzelmi támasz a nehéz percekben, az idegen környezetben. Ahhoz azonban, hogy az „együtt-szülés” valóban könnyebb legyen és a vajúdó felesége láttán a házastárs ne érezzen tehetetlenséget, az apának is jól fel kell készülnie.
Meg kell ismernie a szülés szakainak élettani jellemzőit. Feleségével együtt kell megtanulnia a relaxáló tornát.
A férj a méhösszehúzódások alatt vezényli a megtanult lazító- és légzőgyakorlatokat. Biztatja az asszonyt a kitolási szakban. Közös az életet adás élménye. Az apa ott van, amikor az anya először veszi ölbe védtelen csecsemőjét. A tekintetek bűvös találkozásával együtt élik át a szülővé válás nagy pillanatát. Az élmény nemcsak gyermekük iránti felelősségüket, szeretetüket, hanem házastársi kapcsolatukat is megerősíti.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Apává válni

Az anya a terhessége első pillanatától kezdve szoros kapcsolatban van gyermekével. Folyamatosan érzi, hogy benne …

Hozzászólás