Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / A bőr és a nemi szervek

A bőr és a nemi szervek

A megszületés után a magzat bőrét sikamlós, vitaminokban gazdag magzatmáz fedi, amit az első fürdetés alkalmával nem távolítunk el, ez ugyanis védő hatású. Néhány órával a szülés után eltűnik, felszívódik a bőrbe.
Az újszülött csecsemő bőre élénk vörös, duzzadt a jelentős víztartalékoktól. A bőr állapotából a méhen belül el-töltött terhességi korra tudunk következtetni. Az éretlenebb koraszülöttek bőre sötétebb vörös, tapintata rugalmasabb. A körmök alig érik el az ujjak végét, a vállaikon, hátukon finom, pihés szőröcskéket, lanugót láthatunk. Ezzel szemben a túlhordásból születettek bőre sápadtabb, a megfogyatkozott víz és egyéb tartalékok miatt ráncosak, a bőr repedezett, hámló. Különösen a tenyereken és a talpakon kifejezett ez a jelenség, ami a mosónők bőrét juttathatja eszünkbe. A körmök hosszúak, gyakran túlérnek az ujjbegyeken, ezek a csecsemők gyakran összekarmolják az arcukat.
A megszületés után még hetekig éretlen a perifériás keringés szabályozása. Ez az oka annak, hogy alacsonyabb hőmérsékleten a végtagok hűvösebb tapintatúak és kissé kékesebb árnyalatúak lehetnek.
Az újszülött elkékülése azonban keringési vagy légzészavar következménye lehet, sürgős orvosi vizsgálatot igényei!
Kislányokon és kisfiúkon egyaránt észlelhetjük az emlők mirigyes duzzanatát. Ezt a jelenséget a magzati életben bekerülő anyai hormonok okozzák, néhány nap alatt magától elmúlik. A megduzzadt mirigyekből néha kevés tejszerű váladék is ürülhet, ezt nevezi a népnyelv boszorkánytejnek. Az emlőket nyomkodni nem szabad, mert ennek gyulladás lehet a következménye.
Érett, nem koraszülött fiúknál a herék a herezacskóban tapinthatók, a hímvessző fitymája a makkal összetapadt. A jelenség ebben az életkorban élettaninak tekinthető, a fitymaszűkület beavatkozást nem igényel. Az erőszakos litymahúzogatásnak gyakran fájdalmas berepedés, gyulladás és hegesedés lehet a következménye.
Gyakori a vízsérv, a herezacskó rugalmas folyadékkal teli duzzanata, ami néhány hónap múlva magától elmúlik, ritkán válik szükségessé urológiai kezelés.
Lányokon a csikló, a kis- és a nagyajkak jól felismerhetők, az anyai hormonhatásoktól a szeméremrés tágabb az említett képletek duzzanata miatt. Ugyancsak hormonhatások következtében a hüvelyből kevés váladékozás észlelhető.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyermek fogalomalkotása

A fogalomalkotáshoz és a fogalmak alkalmazásához először meg kell értenie a gyereknek a „hasonló” és …

Hozzászólás