Önálló élet

A magzat születése után az első vizsgálat alkalmával észlelt nyomokból vissza tudjuk pergetni gondolatban a magzati élet jó néhány mozzanatát és a szülés folyamatát. Tartásából látjuk, hogy hogyan feküdhetett a méh üregében, hogyan tágította az elülső rész a méhszájat, milyen erőhatások érték, valóban olyan lehet-e az érettsége, ahogyan az a szülészeti adatokból várható, van-e rendellenessége, egészséges-e. A magzati fejlődés felidézésében a lepény, a magzatburkok és a köldökzsinór vizsgálata is segítségünkre van. Míg a magzat az anya testének, méhének védelmében fejlődött, az ehhez szükséges tápanyag- és oxigénszükségletet a lepény folyamatosan biztosította, a salakanyagokat pedig kiválasztotta, addig az újszülött a köldökzsinór átvágása után a saját szervezetére van utalva. Életfunkcióinak átállításával alkalmazkodnia kell a megváltozott körülményekhez.
A legmélyrehatóbb változás a keringésben, a légzésben és az anyagcserében következik be, de valójában minden szervet érint.
A megszületés után a mellkas felszabadul a szülőcsatornában meglevő nyomás alól, melynek hatására folyadék préselődik ki a légutakból. Erre, valamint egyéb ingerhatásokra mély belégzést követően, az élet első percében a magzat sírni kezd. Az eddig alvó tüdőhólyagocskák felfúvódnak, megtelnek levegővel, miközben további váladék távozik a légutakból. A magzatot ellátó orvos vagy szülésznő vékony műanyag csővel leszívja a nyákot az orrból, a garatból és az orrüregből. A tüdőn egyre több vér folyik át, a tüdő átveszi a lepény gázcsereszerepét és a köldökzsinór lüktetése lassan megszűnik.
A magzati keringés a lepény kiiktatódásával és a tüdő megnyílásával gyökeresen megváltozik. Hasonlít, de mégis különbözik a felnőttekétől, annál labilisabb, változékonyabb.
Közvetlenül a megszületés után Apgar-teszt alapján vizsgálják az újszülöttek alkalmazkodóképességét a méhen kívüli élethez. Egy-, öt- és tízperces életkorban ellenőrzik a csecsemőt aszerint, hogy milyen élénken sír, milyen a szívműködése, izmainak feszessége, és elég rózsaszínű-e a bőre a megfelelő oxigénellátástól. A maximális tízes pontszám arra utal, hogy a csöppnyi szervezet kiválóan alkalmazkodott a megváltozott életkörülményekhez, nincs szükség beavatkozásra.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Éhség a babánál

Azoknak a kisbabáknak, akiknél hat hónapos koruk környékén kezdik meg az elválasztást, szüksége lehet még …

Leave a Reply