Kezdőlap / Terhesség / Szülés – születés

Szülés – születés

A szülés idejét az utolsó rendes vérzés és az első megérzett magzatmozgás alapján számítják ki. Embernél a terhesség időtartama 40 hét, azaz tíz holdhónap. Kiviselt terhességből születnek a 38. hét után született magzatok, a 37. terhességi hét előtt megindult szülés idő szerint koraszülésnek számít, a 42. hét után pedig túlhordásról beszélünk. Ha az anya nem jól emlékszik az utolsó havi vérzés idejére, vagy vérzési rendellenesség után keletkezett a terhesség, a szülés várható idejének a kiszámítása nehezebb. A gyakorlatban a 2500 g születési súlynál kisebbeket tekintjük koraszülötteknek, helyesebben kis súlyú újszülötteknek.
A szülés idejéhez közeledve a magzat koponyája kezd beilleszkedni a medence bemenetébe, amit az anya abból vehet észre, hogy a hasa lejjebb „száll”.
Ebben az időben gondos szülészeti ellenőrzés kíséri figyelemmel a méhlepény működését. Ez a csodálatos szerv, ami annyi időn keresztül táplálta, éltető oxigénnel látta el a magzatot, élettartamának utolsó szakaszában a szó szoros érteimében megöregedhet, működése gyengülhet. A lepényi elégtelenség kialakulásának jeleként a magzatvíz zöldre színeződik, ami szükségessé teszi a szülés megindítását. Ez az oka annak, hogy a várható szülési időpont körüli napokban esetenként magzatvízvizsgálatot végez az észlelő szülész. A vizsgálat a magzatburkon áttűnő magzatvíz színének megtekintését jelenti.
Maga a szülés legtöbbször szabályos időszakokban bekövetkező méhösszehúzódásokkal indul meg. Hasonlókat a terhesség 36. hetétől ritkán már érezhet az anya. Ezek a szülés idejének közeledtét jelző jósló méhtevékenységek. A méhösszehúzódásokat a legtöbben alhasi feszülő érzéseknek írják le. Amikor ezek a feszülések 5-10 percenként jelentkeznek, ideje mentőt hívni, és elindulni.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mit nem szabad enni és inni terhesség alatt

Nem igaz hogy terhesség alatt kettő helyett kell ennünk. Sokkal lényegesebb, hogy MIT együnk, nem …

Hozzászólás