Kezdőlap / Terhesség / Szülés – születés

Szülés – születés

A szülés idejét az utolsó rendes vérzés és az első megérzett magzatmozgás alapján számítják ki. Embernél a terhesség időtartama 40 hét, azaz tíz holdhónap. Kiviselt terhességből születnek a 38. hét után született magzatok, a 37. terhességi hét előtt megindult szülés idő szerint koraszülésnek számít, a 42. hét után pedig túlhordásról beszélünk. Ha az anya nem jól emlékszik az utolsó havi vérzés idejére, vagy vérzési rendellenesség után keletkezett a terhesség, a szülés várható idejének a kiszámítása nehezebb. A gyakorlatban a 2500 g születési súlynál kisebbeket tekintjük koraszülötteknek, helyesebben kis súlyú újszülötteknek.
A szülés idejéhez közeledve a magzat koponyája kezd beilleszkedni a medence bemenetébe, amit az anya abból vehet észre, hogy a hasa lejjebb „száll”.
Ebben az időben gondos szülészeti ellenőrzés kíséri figyelemmel a méhlepény működését. Ez a csodálatos szerv, ami annyi időn keresztül táplálta, éltető oxigénnel látta el a magzatot, élettartamának utolsó szakaszában a szó szoros érteimében megöregedhet, működése gyengülhet. A lepényi elégtelenség kialakulásának jeleként a magzatvíz zöldre színeződik, ami szükségessé teszi a szülés megindítását. Ez az oka annak, hogy a várható szülési időpont körüli napokban esetenként magzatvízvizsgálatot végez az észlelő szülész. A vizsgálat a magzatburkon áttűnő magzatvíz színének megtekintését jelenti.
Maga a szülés legtöbbször szabályos időszakokban bekövetkező méhösszehúzódásokkal indul meg. Hasonlókat a terhesség 36. hetétől ritkán már érezhet az anya. Ezek a szülés idejének közeledtét jelző jósló méhtevékenységek. A méhösszehúzódásokat a legtöbben alhasi feszülő érzéseknek írják le. Amikor ezek a feszülések 5-10 percenként jelentkeznek, ideje mentőt hívni, és elindulni.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szép test terhesen is száő

A terhesség ideje alatt rengeteg változáson megy keresztül testünk, ahhoz hogy a testünk ne váljon …

Hozzászólás