Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Mellékpajzsmirigy alulmüködés

Mellékpajzsmirigy alulmüködés

A mellékpajzsmirigy (latin nevén: glandula parathyroidea) egy belső elválasztású (más néven endokrin) mirigynek számít. Ez azt jelenti,hogy közvetlenül a sejtközötti állományba, vagyis a véráramba jut a hormon amit termel. Így a hormon a mirigytől távol,
a szerveken fejti ki közvetlen a hatását.
Ilyen mirigy még az emberi szervezetben: hipotalamusz, agyalapi mirigy, mellékvese, hasnyálmirigy,petefészek,tobozmirigy,a herék sőt még a placenta,mely más néven a méhlepény is.
A szervezetben az átlagos számuk 4, de lehet akár csak 1, de 12 is. Lencse alakú, borsószem méretű sejt,mely a pajzsmirigy mögött,illetve benne bújik meg.
A mellékpajzsmirigy egy parathormon nevű hormont termel, mely a csontosodásért, ásványi anyag cseréért valamint a csontok fejlődéséért felel. A fogak egészségéért, az izmok és a szív egészségéért is fel ez a hormon. A parathormon mobilizálja a kalciumionokat, ezáltal a csontokban csökken a kalciumion koncentráció. A vesékben növeli a D-vitamin aktiválási folyamatokat.
A pajzsmirigyhez hasonlóan ez is tud alul és túlműködni.
Milyen tünetei lehetnek?
A betegség tünetei külsőleg és belsőleg is megjelennek illetve megjelenhetnek a szervezetben. Külső tünetek: izomgörcs, száraz bőr.
Belső tünetek: fokozott vesekőképződés, ismétlődő fejfájás,gyakori álmosság; a leggyakoribb csontokkal kapcsolatos az az ízületi fájdalom és csontritkulás. Könnyebb deformáció és törés is előfordul. Gyerekeknél a D-vitamin hiány miatt O vagy X láb alakulhat ki.
Hogy derülhet ki ez a betegség?
A vérképben egy lila csöves(hagyományos vérvétel,az egyik tubus a „sok”közül) vérvétel során derülhet ki. Melynek a határértéke: 12 – 65 ng/l. A kalcium szint emelkedésével a parathormon szint(melyet a vérképen PTH néven találunk meg) csökken; míg a kalcium szint csökkenésével a parathormon szint növekszik.
Mit takar és mi is ez a betegség?
A mellékpajzsmirigy alul működése szakneve hypoparathyreosis. Fő oka: mellékpajzsmirigy megnagyobbodása vagy daganatos elváltozása. Találkoztak olyan esettel is, mely során a pajzsmirigy műtétét követően alakult ki az elváltozás. Ebben az esetben véletlenül kivághatnak a mellékpajzsmirigyből egy darabot s ebben az esetben alakul ki a működési zavar. Ilyenkor a tünetek is súlyosabbak, nagyobb a görcsölés is.
Biológiai oka is lehet ennek a betegségnek, ebben az esetben nem fejlődik ki rendesen a mellékpajzsmirigy, például a Di-George szindróma esetén. Súlyos izomgörcs jellemzi az ilyen betegségben született babákat. De ez egy nagyon ritka betegség, melyet már újszülöttként észrevesz a neonatológus azaz csecsemőgyógyász.
Hogyan kezelik?
A szervezetben pótolni szükséges a D vitamint, a kalciumot és a parathormont. Azonban ha ez nem segít, akkor a műtét a megoldás. Amennyiben a megnagyobbodás a probléma, úgy műtét során próbálják az eredeti állapotot visszaállítani. Előfordulhat, hogy a magas kalcium szint csupán felszívódási probléma miatt van.
Zárszóként csupán annyit írnék, hogy ha hajhullást, száraz, hámlóbőrt esetleg fogszuvasodást vettünk észre magunkon akkor menjünk el a háziorvosunkhoz és kérjünk egy teljes vérképet s egy rövid ideig tartó gyógyszerszedéssel enyhíthetőek a tünetek tehát izomgörcsök és izomrángások formájában mutatkozik meg. Súlyosabb esetben akár a légzőizmok görcsét is okozhatja a betegség.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Herpesz veszély nyáron

A nyári ajakherpesz a leggyakrabban a megszokott behatásokon kívül a napsütés, illetve a napégés hatására …

Leave a Reply