Mellgyulladás

A mellgyulladást láz és végtagfájdalom kíséri és ilyenkor közérzete olyan mintha influenzás lenne. Többnyire jól felismerhető piros, érzékeny terület található a mellen. Korai stádiumban a kezelés megegyezik az eldugult tejjáratokéval, de szoptatás előtt csak öt percig borogassuk meleggel a mellet, nehogy kiterjedjen a gyulladás és szoptatás után pedig 20 percig hideggel.
A mellgyulladás betegség. Feküdjön kisbabájával együtt ágyba. Az elválasztásnak nem lenne értelme, mert melle rendszeres kiürítéséről gondoskodnia kell. Esetleg bevehet olyan fájdalomcsillapítót, aminek szedése mellett szabad szoptatni. Egy tapasztalt orvos vagy egy természetgyógyász által végzett homeopátiás kezelés már sok édesanyának segített mellgyulladás esetén. Néha antibiotikumra is szükség van. Olyan antibiotikumot kell szednie, ami mellett szoptatni lehet, és javasoljuk, hogy a fájdalom ellenére is szoptasson tovább. Ha a láz 24 óránál tovább tart, keresse fel feltétlenül az orvost. Nagyon ritkán kétoldali mellgyulladás is előfordulhat. Ebben az esetben azonnal forduljon orvoshoz.
Ha a mellgyulladást idejében kezelik, ritkán fordul elő tályog (betokosodott gennygyülem). Tályog esetén elkerülhetetlen az orvosi beavatkozás. Többnyire ambulánsan végzik el a beavatkozást. A kisbabát addig az egészséges mellen lehet továbbszoptatni. Ha a seb nincs közvetlenül a bimbóudvar közelében, a kisbabát hamarosan az érintett oldalon is mellre teheti, de a beteg mellet addig is fejni kell. Ha a seb mégis érintkezne a kisbaba szájával, akkor fejni kell, amíg be nem gyógyul. A seb gyógyulása után szoptasson tovább, mint azelőtt.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyermek fogalomalkotása

A fogalomalkotáshoz és a fogalmak alkalmazásához először meg kell értenie a gyereknek a „hasonló” és …

Hozzászólás