Kezdőlap / Vitaminok / Mi a különbség a természetes és a szintetikus vitaminok között?

Mi a különbség a természetes és a szintetikus vitaminok között?

Az idők kezdetén az embernek minden szükséges tápanyag- és vitaminigényét biztosították a föld természetes élelmiszerei. Mára azonban mindennek erőteljesen lecsökkent a vitamintartalma, a szervezetnek azonban ugyanúgy szüksége van mindenre, mint korábban. Ha étrend-kiegészítőt választunk, meg kell értenünk, hogy a természetes és a mesterséges vitamin nem egészen ugyanaz.
A mesterséges vitaminok laboratóriumi körülmények között készültek, és jóllehet a szerkezetük megegyezik a természetesével, hatásuk nem teljesen ugyanaz.
Az egyik legszélesebb körben fogyasztott vitamin a C-vitamin. Ennek szintetikus formája az aszkorbinsav, ami nem teljesen azonos a C-vitaminnal. A természetes C-vitaminhoz az aszkorbinsavon kívül társulnak még többek közt bioflavonoidok és rutin is. Az élelmiszerekben a vitaminok komplexek formájában fordulnak elő, szintetikus vitamin szedése esetén azonban a szervezetnek a test szöveteiből kell összegyűjteni a többi komponenst, hogy a komplexeket előállítsa. Ha a többi komponens nincs jelen, a szervezet egyszerűen kiüríti az aszkorbinsavat a vizelettel.
A különféle vitaminok és ásványi anyagok sokszor egymással társulnak egymással természetes formájukban, elősegítve egymás maximális hasznosulását. Például a réz szükséges a C-vitamin teljes hasznosulásához, vagy a szelén az E-vitaminéhoz. Az élelmiszerekben ezek legtöbbször együttesen jelen vannak, nem úgy, mint a szintetikus táplálékkiegészítőkben.
A szintetikus vitaminok jó szolgálatot teszek, ha másként nem jutunk megfelelő mennyiségben valamilyen vitaminhoz, túladagolásuk azonban kellemetlen következményekkel járhat.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

C-vitamin

A C-vitamin, vagy más néven aszkorbinsav nagyon fontos szerepet játszik a sejtek felépítésének folyamatában. Részt …

Hozzászólás