Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Mi is az az agorafóbia?

Mi is az az agorafóbia?

Sokszor hallottuk már, de vajon tisztában vagyunk-e vele, hogy milyen betegség is az agorafóbia?
A szó eredetét tekintve két részből áll, az agora, görögül piacteret, a fóbia pedig félelmet jelent. Ez alapján az agorafóbiát úgy lehetne a legjobban meghatározni, hogy tértől való félelem, tömegtől való iszonyodás, tériszony, és ez nem ugyanaz, mint a magasságtól való félelem.
A beteg szinte egyáltalán nem tudja elviselni a tömeget, a sorban állást, az olyan helyeket, ahol össze vannak zárva az emberek, tehát ha nagy tömeg veszi körül. Persze senki sem szereti az ilyen szituációkat, de ezeknek a betegeknek a tünetei kirívóak, súlyosak, és sajnos mindez nagyban rontja az életminőségüket. Az ember nem képes nagyobb bevásárlásokra, sorban állásra, tömegközlekedésben részt venni, autózni, és néha még az utcára sem tud kimozdulni. Lássuk be, mindezek az apróságnak tűnő dolgok, szerves részei mindennapjainknak, ügyes bajos dolgaink intézésének.
Az agorafóbia a szorongásos zavarok közé sorolható, jellemző tünetei közé sorolhatjuk a túlzott izgatottságot, verejtékezést, erős szívdobogást, a mozgást túlmozgás jellemzi, túlzott beszédesség, zavartság is sokszor előfordul. Mindezekkel a beteg igyekszik csökkenteni a feszültségét, amit a helyzet okoz számára.
Szomorú statisztika, hogy minden negyedik ember élete során találkozik a szorongás valamilyen formájával, és a nőkre sokkal jellemzőbb ez a fajta megbetegedés, négyszer annyi nő betegszik meg, mint férfi. Kifejezetten agorafóbiában a társadalom 5%-a szenved, de egyéb más fóbiák mutatószámai a 10%-ot is elérik. A legtöbb, amit tehetünk, ha ilyen emberekkel találkozunk, hogy igyekszünk könnyíteni a helyzetükön, hogy toleránsan, megértően viselkedünk, hiszen ez egy komoly betegség, amivel nem könnyű együtt élni.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Addikcio

Magyarul függőség. Bizonyos értelemben mindenki függő. Megkülönböztethetünk lelki, fizika és a kettő kombinációjából álló függőséget. …

Leave a Reply