Kezdőlap / Egészség és fitness / Vitaminok / Miért fontos a D-vitamin?

Miért fontos a D-vitamin?

Egyre több tanulmány igazolja, hogy a D-vitamin mennyire nélkülözhetetlen egészségünk szempontjából. Fontos az immunrendszer számára, csökkenti a gyulladásokat, hozzájárul a kalcium felszívódásához, csökkenti a krónikus betegségek kockázatát. A lakosság igen nagy része azonban D-vitamin hiányban szenved.
A D-vitamin valójában egy hormon, amit a test maga állít elő az élelmiszerekből és a napfényből. A D2-vitamin a növényekben található, míg a D3-vitamin az ultraibolya-B (UVB) sugarak hatására jön létre. A vesék alakítják ezeket kalcitrollá, ami a vitamin aktív formája.
A D3-vitaminról egy dán tanulmány igazolta, hogy nagy mértékben erősíti az immunrendszert. Amikor a D-vitamin hiánya áll fenn, a T-sejtek vagy T-limfociták passzívak, nem támadják meg a káros betolakodót. A T-sejteket a D-vitamin aktiválja, hatására veszik fel a harcot a fertőzéssel, ennek hiányában az immunrendszer legyengül. Ha a T-sejt nem talál a vérben elég D-sejtet, nem is lép “működésbe”. A D-vitamin kulcsfontosságú a sejtek egészségére nézve is.
Úgy látszik tehát, hogy a D-vitamin hiánya védtelenné tehet bennünket súlyos betegségekkel szemben (melyek közül csak néhány a sclerosis multiplex, a skizofrénia, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a rák, a tüdőbaj). Az erős immunrendszer kialakítása és fenntartása mindennapi feladatunk lenne, nem csak olyan dolog, ami akkor jut eszünkbe, ha már betegek vagyunk. A testmozgás, a napfény és a teljes értékű, változatos étrend hozzájárul immunrendszerünk jó működéséhez. A gyógynövények, probiotikumok szintén erősítik az immunrendszert.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mi a különbség a természetes és a szintetikus vitaminok között?

Az idők kezdetén az embernek minden szükséges tápanyag- és vitaminigényét biztosították a föld természetes élelmiszerei. …

Leave a Reply