Kezdőlap / Művészet és kuktúra / Miskolci Nemzeti Színház

Miskolci Nemzeti Színház

A Miskolc belvárosában található színházat klasszicista és neobarokk stílusban építették, 1847-57- között, a színi előadások mellett többször adott otthont olyan rendezvényeknek, mint a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál. A színház 2010. óta az Európai Színházi Konvenció teljes jogú tagja, igazgatója 2003. óta Halasi Imre. A színház úgy él a köztudatban, mint az ország első kőszínháza, de ez csak a trianoni ország szaggatás után igaz, mivel addig az első a kolozsvári volt. Az egy érdekesség, hogy az első vándortársulat a városba, szintén Kolozsvárról érkezett. Az első színház épületet 1819-ben kezdték el építeni és 1823. augusztus 24-én adták át.
A színház első igazgatója Latabár Endre volt, a Latabár-színészdinasztia első tagja. Az épületben üzlethelyiségeket is kialakítottak, valamint a felső szinten pedig Nemzeti Kaszinó kapott helyett.
A nagy felújításra 1956-ban került sor, mely bontással és építéssel együtt járt. A felújítási munkálatok ’59-ig húzódtak, ezalatt a társulat a Diósgyőr,Vasgyárban tartották előadásaikat.
Az 1990-es években, gyökeresen változtattak, nagy átalakításokat hajtottak végre. Egy háromtagozatú színház, azaz próza, zene, balett megteremtése volt a cél, másrészt a már meglévő, de nem közvetlen egységben lévő kamaraszínház nagyobb komplexumba való szervezése volt. A nagy átalakulások révén Miskolcon Közép-Európa egyik legösszetettebb színházi együttese jött létre, a Nagyszínházon kívül még négy játszóhelyről beszélhetünk. A csarnokról, mely próbaszínpadnak épült, a nagyszínpadhoz csatlakozik, rendelkezik forgószínpaddal és színpadgépezettel is. Másik játszóhely a kamaraszínház, amely körülbelül 300 főt fogad be. A játékszín a Kamaraszínházzal közös előtérből nyílik, ez egy kísérleti, beavató színház, befogadó képessége olyan 100 fő körül mozog. A negyedik játszóhely a nyári színház, mely szabadtéri játszóhely, nézőtere 500 fősre tehető. A színházépületben található a Színháztörténeti- és színészmúzeum, mely a miskolci színjátszás történetének állít emléket.
A társadalmi integrációt szorgalmazzák azzal, hogy 2011. február 26-tól jeltolmács is közvetíti az előadások szövegét, így a nagyothallók is élvezhetik a színdarabot.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lakner bácsi gyermekszínháza

A gyermekszínház gyermekszereplőkkel működő budapesti színház. A gyermekszínház története az 1920-as évekre nyúlik vissza, a …

Hozzászólás