Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Mit szeretnénk elérni a gyereknevelés során?

Mit szeretnénk elérni a gyereknevelés során?

A szülők számára egyre több fejtörést okoz a gyereknevelés. Nos, ezzel a kellemetlenséggel azért szembesülünk, mert azoknak a régi ideáloknak, melyek hajdanán meghatározták, hogy mik a gyerek számára kívánatos erkölcsök, törekvések és jellemvonások, nagy része megdőlt. Bizonytalanok vagyunk, aggódunk, miféle világ vár rájuk, mire felnőnek. A társadalmi változások üteme lélegzetelállító mértékű. Alig tudunk lépést tartani a gyermekeink jólétét fenyegető veszélyekkel és lehetőségekkel: itt a kábítószer, az erőszak, az információs robbanás, és sorolhatnánk a végtelenségig.
Ebben a bizonytalan világban, ahol még több bizonytalanság vár ránk a jövőben, jó, ha feltesszük magunknak a kérdést: vajon miféle célok vezérelnek a gyereknevelésben? Vajon az iskolai előmenetelük biztosítása a legkomolyabb szándékunk? Vagy fontosabb, hogy képesek legyenek bensőséges emberi kapcsolatok fenntartására? Azt akarjuk elérni, hogy miután versengő individualistákat faragtunk belőlük, boldoguljanak a társadalomban, amelyben ember embernek farkasa? Vagy szeretnénk, ha megtanulnának együttműködni másokkal, és mások javáért néha le tudnának mondani saját vágyaik teljesüléséről?
S ha a gyereknevelés végső célja, hogy gyerekeink érett felnőttekké váljanak, ugyan miféle embert szeretnénk látni e felnőttben, aki boldog és egyúttal hasznos tagja a társadalomnak? Ezek a kérdések a gyermeknevelés lényegét érintik. A szülői sors a döntésekről szól. Valahányszor arról kell határoznunk, hogy mi válik leginkább a gyerek javára, jól tesszük, ha a döntés előtt mérlegeljük ezeket a kemény kérdéseket. Olyan sok szülő vész el a nevelés mikéntjének mindennapi nehézségeiben, hogy szem elől téveszti a célt, hogy elsősorban miért is neveli gyermekét. Remélem, a gyermeknevelés mindenkit hozzásegít ahhoz, hogy megértse saját elképzeléseit arról, hogy mi az, ami igazán fontos az életben, és ez a felismerés fogja majd vezérelni a gyereknevelés során hozandó döntésekben is.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Totyogók ruhatára

Ahogy a baba növekszik, a ruhanemű vásárlásakor fő szempont, hogy kényelmes legyen, és ahogy a …

2 hozzászólás

  1. Eőry Valentina

    Nagyon tetszett a cikk! Jól lett feltéve a kérdés! Elgondolkodtató!

  2. Örülök, hogy tetszett! Igen, tényleg jó a kérdés :) Még számomra is elgondolkodtató :)

Hozzászólás