Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Mit tegyünk, ha hiperaktív a gyermekünk?

Mit tegyünk, ha hiperaktív a gyermekünk?

Hiperaktívnak nevezik azokat a gyermekeket, akik soha nem nyugszanak le, és semmire sem képesek hosszú időn keresztül koncentrálni. Mi hajtja őket? Mi az oka?
Vannak olyan gyerekek, akik egyszerűen nem tudnak nyugton ülni vagy csendesen állni. Nyugtalanok, egyik lábukról a másikra állnak, figyelmük könnyen elterelhető. Az iskolában csak néhány pillanatig tudnak összpontosítani, gyakran zavarják a tanítást azzal, hogy magukban vagy hangosan dúdolgatnak, hirtelen felállnak. Némelyiküknek kevesebb alvásra van szüksége, mint a korukban megfelelő gyermekeknek.
Az ilyen fészkelődős gyermekek a figyelmeztetések ellenére nem képesek fegyelmezetten viselkedni. Hiperaktívak, ami egy viszonylag gyakori probléma. Az érintett gyermekek 80 százaléka fiú.
Ma még sajnos nem tisztázott, hogy a hiperaktivitás hátterében elsősorban szervi vagy lelki működési zavar áll-e. A túlzott ingerlékenységre és izgatottságra való hajlam vélhetően örökletes. Ezáltal ördögi kör alakul ki, mivel a szülők részéről fellépő türelmetlen, lobbanékony viselkedés a gyermekből éppenséggel hiperaktív magatartásformát vált ki. A gyermek úgy érzi, nem szeretik és nem értik meg. Önkéntelenül még nyugtalanabbul reagál, még inkább izeg-mozog.
Jó eredménnyel kecsegtet a pszichológiai kezelés, a magatartás terápia. A gyermeket nem büntetik azért, mert nem koncentrál, így nem kerül stresszhelyzetbe, viszont jó teljesítményét és magaviseletét dicsérik és jutalmazzák. A gyermekre azonban nem nehezedhet pszichés nyomás. Sokkal inkább arra kell törekedni, hogy kényszer nélkül, játékosan lehessen rávenni, hogy felismerje a viselkedésében jelentkező hibákat, és a jövőben nagyobb önfegyelmet gyakoroljon. A betegség szervi oka természetesen ezzel nem szűnt meg, de a gyermekek megtanulják, hogyan küzdjék le nehézségeiket.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Körömgomba

A körömgomba nem csupán esztétikai probléma, időskorban az emberek 50%-a fertőzött lehet. Azért ilyen magas …

Hozzászólás