Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / A teniszkönyök és ami mögötte van

A teniszkönyök és ami mögötte van

Ennek a gyakori betegségnek a kialakulása nem minden részletében ismert. Lényege, a könyökízület túlerőltetése. Profi teniszezőknél a teniszlabda mintegy 200 km/h sebességgel csapódik a feszesre húrozott ütőhöz. A labda hirtelen lefékeződik, az ütő erőteljes rázkódása továbbterjed a játékos kezére és alkarjára. A kéz- és az alkarcsontok, a kéztőcsontok rugalmasak, az ütés hatására el tudnak egymáshoz képest mozdulni. Ugyanakkor a könyökízületben számos mikro zúzódás jön létre.
Túlterhelés esetén a test már nem képes az ízületet alkotó porcok, szalagok és inak apró sérüléseinek kompenzálására. Gyulladás lép fel az ízületben, ami átterjed a környező szövetekre, elsősorban az izmokra és az idegekre. Ennek következtében hosszan tartó, igen fájdalmas gyulladás alakulhat ki.
A teniszkönyök és a hozzá hasonló sérülések gyógyításánál elsődleges a pihentetés, az érintett ízület kímélése. Segít a felépülésben a mozgásterápia, például a vízi torna. A heveny gyulladás időszakában jeges borogatás és pihentetés a javasolt. Ilyenkor gyulladáscsökkentők és fájdalomcsillapítók is segítenek enyhíteni a panaszokat. Sokan esküsznek a masszázsra, hogy a gyengéd és óvatos masszírozás segítségével hatékonyan enyhíthető a fájdalom. A helyi rövidhullámú- vagy ultrahangkezelés szintén hatásos kezelési mód.
A betegség kialakulását legjobb megelőzni. Fáslival, könyökvédővel, megfelelő bemelegítéssel, helyes ütésmód megtanulásával. Az érintettek azonban jobb, ha tudják: a betegség hajlamos a kiújulásra, ezért csak óvatosan sportoljanak tovább. Az ízületet ilyenkor csak fokozatosan tegyék ki újabb terhelésnek

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Körömgomba

A körömgomba nem csupán esztétikai probléma, időskorban az emberek 50%-a fertőzött lehet. Azért ilyen magas …

Hozzászólás