Kezdőlap / Társadalom / Hírek, érdekességek / Mongóliáról érdekességek

Mongóliáról érdekességek

Ulan Batortól keletre fekszik Mongólia. Nagyon gyéren lakott síkság, kiletlen pusztaság, sehol egy fa.

Mongólia jellegzetes itala a kumisz – szamártejből készült ital. Ezzel kínálja a mongol határőrség az odaérkező halász-turistákat.

A prérin mongól gazellák futnak óránként hatvan kilométeres sebességgel, de megtalálható itt a farkas és az amuri tigris is.
A Buhir tó Mongólia legnagyobb tava. A tó környéke altalaj (kőolaj) kincsekben gazdag.
Ötven kilométerre van Sumber falu, ahol állattenyésztéssel foglalkoznak.
Szinber a legnagyobb határőr ezred központja, a tizenöt évvel ezelőttihez képest még nagyobb a szegénység itt, legfeljebb a határőr feleségek élnek jobban. A családok egy-egy szarvasmarhát vágnak le télire. Mindössze ezer ember él itt.

A falu felett, a dombon a japánok feletti 60. évfordulós győzelmet hirdet egy emlékmű. 1939-ben tizenhétezer mongol-orosz katona esett el a tíz napos offenzívában, mely a Halhin-Gol folyónál zajlott. Mivel Mongólia volt a kelet előszobája, ide összepontosították a Vörös Hadsereg erőit is, japánnak különösen fontos terület volt.

A magas fűz, a dombok zöldje jelzi, hogy közel van a víz. Halhim a prérit átszelő folyó neve.
A mongól sofőrök egyszemélyben mérnökök is, még a Mitsubishi autókat is meg tudják javítani, amikor a rossz terepen elromlanak, de ide csak az orosz „örökéletű” autók valók az ott lakók szerint.
Kína elég közel van a folyóhoz, csupán öt kilométer. Nem is lehet itt házakat, csak yurtákat építeni.

Érdemes horgásztúrát tenni a Halhin-Gol folyóknál.
A szél megnehezíti a műlegyes horgászatot. Tajmen a folyó híres hala, hatalmas darabokat lehet itt fogni. Az amuri tajmen különösen eltér a máshol élőktől.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Segítség, ellopták az adataimat!

A mai világban a különböző közösségi oldalak, szolgáltatások, elektronikus megoldások egyre inkább előtérbe kerülnek. Segítségükkel …

Leave a Reply