Kezdőlap / Utazás és szabadidő / Kirándulás / Mór, Csókakő, Csákberény

Mór, Csókakő, Csákberény

Mór
A Vértes délnyugati lábánál, a Bakonyt a Vértestől elválasztó tektonikus úton keletkezett Móri-árok mentén, kitűnő mezőgazdasági területen fekvő Mór elsősorban boráról vált nevezetessé. A történelmi borvidéken a régészeti leletek szerint már a rómaiak is foglalkoztak szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. Egy 1138-ban kelt oklevél pedig azt bizonyítja, hogy ez a tevékenység folytatódott a magyarok letelepedése után is. A híres móri ezerjó a térség legjellegzetesebb, ősi magyar borfajtája. A szőlőhegyek jellegcetes pontjain, útelágazásain állított számos kereszt, apró kápolna többsége ma is épségben látható. A szüret időszakához kapcsolódik a Móri Bornapok rendezvénysorozata. A kisváros központja jobbára XVIII. sz.-i építészeti emlékeivel, a Láncos-kastéllyal, a közművelődési célokat szolgáló Lamberg-kastéllyal (Szent István tér) és a középkori eredetű Szent Kereszt-, vagy Magyar templommal (átépítve 1889-1892) imi¬tál nézel(Sdésre. Kis emelkedőre kell felkapaszkodnia az ugyancsak barokk kapucinus (ún. német) templomhoz igyekvőknek.
Csókakő
A Vértes erdő borította, 208 m magas, déli peremén áll Csókakő vára. Kaputornya és a hegyormot körülfogó, terjedelmes, fehér falai körül, a napsütötte hegyoldalon szőlőskertek virulnak. A vár egykor a völgy, s a Győr és Komárom felé átvezető út őre volt. Feltárási és állagmegóvási munkálatai során egyedülálló építészeti megoldások kerültek eddig elő, sikerült is már rekonstruálni a szépséges, gótikus kapuzatot. Csókakő népszerűségét erősíti, hogy keresztülhalad itt az Országos Kék Túra útvonala.
Csákberény
A takaros tiszta levegőjű, szép fekvésű település tájképi értékét gazdagítja XVIII. sz.-i római katolikus és református temploma, kiegészülve az Orondi-hegy jellegzetes pincesorával. A Művelődési Központban (Merán park 7.) tájház jellegű állandó kiállítás tekinthető meg. Ezt ajánlják egyebek között a hosszabb-rövidebb falusi üdülésre ide érkezőknek, ha információért a Teleházba kopogtatnak be. Itt, a falu információs szolgáltató központjában telefonálni, faxolni, számítógépet használni is lehet.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lillafüred és a Barlangok

Ebben a cikkben a Lillafüredi Anna-barlangról és a Szeleta barlangról lesz szó. Elsőként következzen az …

Hozzászólás