Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Mozgásfejlődés 7-9hónapos korban

Mozgásfejlődés 7-9hónapos korban

7hónap:
A baba a hasán fekve már fél kézzel is meg tudja tartani magát, támaszkodás nélkül ül, hátán fekve magától emelgeti a fejét. Ha tartjuk, kiegyenesíti a lábát és a csípőjét, és ráhelyezi az egész testsúlyát.

Hogyan támogassuk?

Azzal tudjuk rávenni a gyereket, hogy hanyatt fekvésben felemelje a fejét, ha valamilyen érdekes tárgyat nyújtunk feléje, és elég távol tartjuk ahhoz, hogy ne érje el fekvésben. Gyakoroljuk vele az olyan játékokat is, amelyekben teljes súlyával a saját lábára kell nehezednie.
Biztassuk, hogy emelgesse a fejét: Tartsunk eléje egy színes vagy sípoló tárgyat úgy, hogy éppen ne tudja elérni. Erre ő biztosan megemeli a fejét.

8hónapos:

A baba megpróbál ,,Közlekedni”: addig nyújtózik, amíg el nem éri a kiszemelt játékot. Lehet, hogy négykézláb előre-hátra rugózik. A csípője és a térde megerősödött, és ha a karjánál fogva megtartjuk, rugózik, ugrál.

Hogyan fejlesszük?

Biztassuk, hogy a fenekén úszkálva, illetve araszolva ,,közlekedjék”. Nagy élményt jelent számára, hogy nincs helyhez kötve. Ettől megnövekszik az önbizalma, és megindul az önállósulás útján. Úgy üljünk le tehát, hogy ha kinyújtjuk karunkat a gyerek felé, éppen ne érjen el bennünket. Erre megpróbál majd közelebb jönni.
Olyan játékokat játsszunk, melyekben lábra állítjuk a gyereket, ő a segítségünkkel rugózik, ugrál. Jó szolgálatot tehet egy rugós hinta is.
Vegyük rá, hogy mozogjon: üljünk egy picit távolabb a babától, és nyújtsuk ki feléje a karunkat. Biztassuk, hogy jöjjön hozzánk közelebb: szólítsuk a nevén, és nyújtsunk feléje egy kedves játékot.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan beszélgessünk kicsi gyerekünkkel?

A kisgyermek három éves korára egyre bonyolultabb mondatokban beszél és össze tud kapcsolni teljes beszédfordulatokat …

Leave a Reply