Kezdőlap / Divat-szépség / Ruha / Nanotech ruci

Nanotech ruci

Hogy milyen is lesz a jövőben ruházatunk, senki nem tudja a választ. De a modern technika vívmányokat felhasználva, akár saját áramfejlesztő ruháink is lehetnek.
Az Atlantai Georgia Institude of technology egyik professzora kutatócsoportjával létre hozott egy elektromos áram előállítására alkalmas nanogenerátorszálat, ami a mozgási energiánkat képes átalakítani. Egy vékony cink-oxiddal bevont textilszál párosa, elhajlásuk, mozgásuk (a piezoelektromos hatás) által, képes elektromos áramot termelni. De nem csak a testmozgásból, hanem a véráramlást kihasználva hidraulikus vagy hanghullámok által keltett energiát is hasznosíthatja. Ezzel akár menet közben tölthetjük fel telefonjainkat, vagy laptopjainkat.
Egy másik őrültnek tűnő ötletet Manuel Torres, a spanyol divattervező, és Paul Luckham, vegyészmérnök alkotta meg, önmagunkra fújható pólót kínálva számunkra. Ez egy spray, amely különböző, választható anyagokat szór ránk, mint pamut, gyapjú, len illetve akrill. Elég csak magunkra fújni a kiválasztott anyagot és színt, hagyni, megszáradni, és már indulhatunk is. Készíthetünk pólót, nadrágot, ruhát, szoknyát, sálat vagy kabátot . Az így készült ruhadarab levehető, mosható, de hideg időben nem ajánlatos hordani.
Georgy Sotzing a Connecticuti Egyetem professzora talán a legföldhözragadtabb. Színjátszó kaméleonszálakat egymásba szőve olyan anyagot hoz létre, ami egy mikroprocesszor segítségével bármikor változatja színét. Nevét azért kapta, mert képes beleolvasztani viselőjét környezetébe. Kis kamerát rögzítene a ruhán, amely felvenné a környezet színösszetételét, és azt lemásolná az anyagon.
Hasonló technikával felszerelt Wearabe Absence névre hallgató fejlesztés egy Montreali és egy Londoni egyetem összefogásában. Ez egy integrált szenzorokkal rendelkező szövet, ami képes mérni a hőmérsékletet, a pulzusszámunkat, légzésünket, és ez által megítélni a hangulatunkat. Mivel számítógéppel van összeköttetésben, így azonnal megoszthatjuk hangulatunkat barátainkkal, vagy a közösségi oldalakon.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hagymaszoknya

Az idei sláger a hagymaszoknya és forrónaci lesz, kizárólag tökéletes alakon mutatnak jól! Sajnos sokkal …

Leave a Reply