Kezdőlap / Társadalom / Történelem / Nem is a patkányok voltak a felelősek a pestisért?

Nem is a patkányok voltak a felelősek a pestisért?

Lehetséges, hogy a rettegett fekete halált, amely Európa népességének majd felét elpusztította, nem is a patkányok okozták. Egy brit régész a kutatásai alapján kétségbe vonja, hogy a pestist bolhák és patkányok terjesztették, és hogy egyáltalán a bubópestis okozta a hatalmas járványt.
Miután tíz évig kutatta, hogy mi lehet a fekete halál nagy londoni pusztításának oka az 134o-es években, Barney Sloane-nak valami gyanús lett. Sehogy sem tudott meg semmit a patkányok hadáról, amely általános vélemény szerint felelős a pestis terjesztéséért.
A pestis a XIV.században nagy pusztítást végzett Európában, Észak-Afrikában és Közép-Ázsiában. Feltételezések szerint 75 millióan estek áldozatául, Európa népességének 30-60 százalékát beleértve. A hagyományos narratíva szerint a járvány 1348-ban érte el Angliát és nyár végén jutott el a fővárosba. Rengeteg londoni testét lepték el fájdalmas duzzanatok, amelyekből vér és genny szivárgott, ezt láz és hidegrázás, hányás és fájdalmak követték, és gyakran halálhoz vezettek.
Sloane korábban kiaknázatlan források alapján megrajzolta az 1348-49-es londoni pestis terjedésének idővonalát. E szerint a pestis novemberben jelent meg először, és áprilisban tetőzött. Ez arra utal, hogy a fekete halál a téli hónapokban terjedt, amikor pedig sem a patkányok, sem a bolhák nem mutatnak túl nagy aktivitást. Véleménye szerint ha a rágcsálók olyan nagy szerepet játszottak volna a járvány terjedésében, akkor aza tél folyamán megszűnt volna, nem hogy tovább terjed.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Régészeti kormeghatározás

A tudomány fejlődésével a XX. század második felétől kezdve számos kitűnő módszer és eszköz került …

Hozzászólás