Kezdőlap / Gombás betegségek / Nem várt viszketés – gombás megbetegedések

Nem várt viszketés – gombás megbetegedések

Napjainkban több mint 250-féle, veszélyes gombafajt ismerünk, melyek különböző gombás betegségeket – görög eredetű szakkifejezéssel élve mikózist – eredményezhetnek. Alapvetően a gombák szerepe jelentős, hiszen részt vesznek a természetes környezetünk biológiai egyensúlyának a fenntartásában, azonban gyakorta nem várt vendégként jelennek meg az ember testén igencsak kellemetlen tüneteket okozva. A gombás megbetegedések 90 százaléka a bőrt, a körmöt illetve a nemi szerveket érinti, azonban nem ezek a fertőzések a legérdekesebbek és a legizgalmasabbak – valljuk be, felületi problémákon túl általában nem jár komolyabb következményekkel az esetek nagy része – hanem azok, melyek a belső szerveket támadják meg (leggyakrabban a tüdőt). Ezek sokszor életveszélyes megbetegedéseket okozhatnak. Ezek alapján két alapvető típusát különböztethetjük meg a gombásodásnak; külsőleg, illetve szervezeten belül támadó gombás fertőzéseket.

A leggyakoribb gombafajták a bőrgombák (dermatophytonok), melyek a bőr felső rétegében telepednek meg, ott szaporodnak és a szöveti nedveken keresztül táplálkoznak. Ideális terület számukra a szaporodáshoz a hajlatok, a tarkótájék, vagy a hajas fejbőr. A körömgombák már szövődménynek tekinthetők. A szaruban kialakul az egyértelmű, fehéres illetve lemezes elváltozás. A külső megfertőződések harmadik fajtája a nemi szerveket érinti és leginkább a nőket – a férfiak leggyakrabban csak tünetmentes hordozók. Gyakori nőgyógyászati probléma, viszketéssel, folyással, fájdalommal jár. Az egész szervezetet érintő fertőzéskor a gomba a véráramba kerül, innen pedig egy vagy több belső szervet (szemek, agy, vese, tüdő) is megtámadhat, gyulladást okozva. Ez leginkább a gyengébb szervezetet (újszülöttek, idősek, betegségben vagy kezelésben legyengültek) tudja legjobban megtámadni, így fokozott óvatossággal kell eljárni!

Az általános szabály a gombáknál is érvényes – könnyebb megelőzni a bajt, mint kezelni. Persze ezen megbetegedések gyógyítása ma már igen látványos eredményekkel jár, mégis a folyamatos – és egyszerű higiénés előírások betartásával megelőzhetjük kialakulásukat, vagy –adott esetben – ismételt megjelenésüket. A következőekben részletesen tárgyaljuk az egyes fertőzéseket, illetve tünetüket, kezelésüket is.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan ismerjük fel a gombás bőrbetegségeket?

Leggyakoribb bőrgyógyászati kórképek közé tartozik. Bőrről átterjedhet a körömre és körömről is a bőrre! Általános …

Leave a Reply